Schaakvereniging Rokade Lichtenvoorde

opgericht 18 oktober 1956


viertallen Rokade 1SEIZOEN 2019-2020 (SOS-klasse 3C)

(van Vliet, Koster, van Noord en Eisink)


R1 maandag 26-11-2018 Lochem 1 – Rokade 1 → 1,5 – 2,5

R2 donderdag 10-1-2019 Rokade 1 – Zutphen 1 → 1 – 3

R3 donderdag 7-2-2019 Rokade 1 – De Toren 2 → 1,5 – 2,5

R4 donderdag 7-3-2019 Rokade 1 – Lochem 1 → 2,5 – 1,5

R5 maandag 1-4-2019 Zutphen 1 – Rokade 1 → 2 – 2

R6 maandag 13-5-2019 De Toren 2 – Rokade 1 →

Zutphen 1 – Rokade 1

Op 1 april togen we, met Maarten en Peter als invallers,  naar Zutphen om te zien of we het verlies van de vorige keer konden compenseren.  Op bord 1 kreeg de tegenpartij van Maarten veel ruimte en zette zwaar druk met het loperpaar en de centrumpionnen. Op de borden 2 en 3 met Geert en Leo leek het zich rustig te ontwikkelen maar op bord 4 met Peter waren de dames snel geruild en ontstond een open spel waarbij na enige tijd een leeg centrum ontstond en het spel zich verplaatste naar de vleugels. Bij Leo werden stukken geruild en liepen de aanvallen vast zodat er al snel tot remise werd besloten. Peter overwoog ook remise aan te bieden maar stond een pion voor en besloot door te spelen. Geert kwam in de problemen toen zijn druk op de damesvleugel verzandde en de tegenstander door kon duwen op de koningsvleugel en het centrum. Hij moest uiteindelijk opgeven.

Maarten stond onder heel hoge druk, beide partijen hadden de torens nog maar de tegenpartij stond 3 pionnen voor. De tegenpartij deed mede door tijdsdruk zwakke zetten en Maarten kon alsnog remise afdwingen waar ieder hem als verloren beschouwde. Peter had inmiddels 2 vrijpionnen gecreeerd en rondde de partij fraai af omdat na een offer promotie van een pion niet meer kon worden voorkomen. Met dank aan de invallers is het 2-2 geworden en is het verlies van de vorige maal een beetje gecompenseerd.
Rokade 1 – Lochem 1

Ronde 4 van de 4-tallen competitie stond op het programma; de thuiswedstrijd tegen Lochem. We kwamen met een enigszins tactische opstelling aan de start, Leo die het de laatste tijd erg goed doet aan bord 1 en Geert als slot op de deur aan bord 4.

Het ging al snel goed. Leo stond gelijk, misschien iets beter. Gert-Jan snapte duidelijk meer van de stelling dan zijn tegenstander. Andre had een partij met kansen aan beide zijden en Geert stond gelijk met iets meer ruimte. Om half 10 was Gert-Jan klaar… qua materiaal bleef het lang gelijk maar de Lochemse speler had niet in de gaten dat er de hele tijd wat positionele offers in zaten. Met een zwarte toren nog op h8, een paard op h6 en lopers op g7 en g8 terwijl lang gerocheerd is (de andere kant van het bord dus!) durfde Gert-Jan het wel aan om een loper te offeren tegen 3 pionnen waardoor de a- en b-pion vrij spel kregen. Ondanks verwoede pogingen ging de a-pion veel sneller dan het omspelen van de stukken en toen de keuze van materiaalverlies of promoveren voorlag gaf de Lochemenaar maar op. Hierna was het lang stil. Leo stond nog steeds iets beter, Andre wat minder maar hij verdedigde knap en Geert had ook wat meer spel op het bord. Al met al zag het er uit als een gelijkspel of misschien een kleine overwinning.

Opeens ging het snel, na 11-en. Geert had een grote afruil op het bord en de partij dreigde in remise te verzanden. Geert gaf dit ook aan en gezien de stand op de andere borden was dit ook zeker niet verkeerd. Toen de partij een toreneindspel werd met ieder 6 pionnen, weliswaar had de tegenstander van Geert een dubbelpion, werd tot remise besloten. Leo had ondertussen een vesting gebouwd; zijn pionnen op wit met een witte loper (tegenstander een zwarte loper) en beiden 2 torens zonder open lijnen. Leo was duidelijk bezig met meer dan een puntendeling ondanks een pion achterstand maar dat zat er gewoon niet in. Met een schijnoffer probeerde Leo de stelling open te breken en zijn torens het werk te laten doen maar dat offer werd terecht niet aangenomen. De beste stuurlui, die aan wal staan, zagen al wel dat Leo met zijn toren tussen b7 en d7 heen en weer moest blijven schuiven maar zelf dacht hij er anders over. Een onnauwkeurige koningszet zorgde er voor dat zijn tegenstander gepend materiaal kon pakken en met een stuk minder is het snel afgelopen. Die was niet nodig maar dat weet Leo zelf als de beste.

Met de gelijke stand was Andre nog bezig. Een hele wilde partij waarbij zijn tegenstander 2 pionnen had gegeven en links en rechts van alles in stond of gepend stond. Andre speelde zich erg knap en secuur onder alle dreigingen vandaan en nam het initiatief over. In een slotfase waar werkelijk alles gepend stond op een gegeven moment was Andre duidelijk de koelste. Beheerst elimineerde hij de gevaren, wist de dames af te ruilen en kwam in een eindspel terecht met beiden een stuk maar 2 pionnen meer. Dat in combinatie met veel meer tijd op de klok liet zijn tegenstander zich echt niet bewijzen en gaf op. Hiermee was de 2eoverwinning een feit; 2,5-1,5!

S.V. Rokade 1

S.V. Lochem 1

 

 

Noord, L.F.M. (Leo)

1558

Haker, J. (Jan)

1850

z-w

0 - 1

Vliet, G.J. (Gert-Jan)

1794

Fuld, E. (Ernst)

1661

w-z

1 - 0

Eisink, A. (André)

1553

Beersum, T.W. (Theo)

1701

z-w

1 - 0

Koster, G.W. (Geert)

1634

Delft, P. (Pieter)

1670

w-z

½ - ½

Gemiddelde Rating:

1635

Gemiddelde Rating:

1721

 

2½-1½


1e viertal begint met zege!Op maandag 26 november was het dan zover, voor het eerst speelde een 4-tal van Rokade in de nieuwe viertallen competitie. En... we begonnen met winst tegen het sterkere Lochem. Er werd gespeeld in een zijzaal van een café, niet echt een rustige locatie zullen we maar zeggen. Na 15 minuten maar eens een rondje langs de velden gemaakt. Er leek overal niets aan de hand, gelijke stellingen en Geert speelde net b5 om het paard van zijn tegenstander op c6 weg te jagen. Zonder heel veel nadenken speelde deze Df6 en Geert pakte het paar op c6. Er zal vast een diepere gedachte achter gezeten hebben en de speler van Lochem kreeg ook best een paar dreigingen maar Geert speelde vanaf zet 6 met een stuk meer. Dit gaf hij uiteraard niet meer weg en redelijk eenvoudig speelde hij het uit (1-0).Andre aan bord 4 had een rustige opening zoals we hem kennen. Eigenlijk gebeurde er niet zoveel maar na een grote afruil ontstond een eindspel waarbij beiden 2 torens, een stuk en 5 pionnen hadden. Optisch gezien leek Andre wat voordeel te hebben. Hij speelde ook nog een hele tijd door, maar helaas was het niet genoeg voor de winst. Aan de andere kant... we stonden voor en met een 4-tal is dat toch heel anders dan met een 8-tal (1,5-0,5).Leo aan bord 2 speelde een degelijke partij. Met aan beide kanten 7 in elkaar geschoven pionnen en alleen de e-lijn open was het geen hogere wiskunde dat het daar ergens zou gaan gebeuren. Eerst werden alle torens afgeruild, daarna de dames en ontstond er een eindspel van 7 pionnen en 2 stukken aan beide zijden. Wat Leo allemaal zag dat weten we nog niet maar in plaats van de laatste pion ook nog vast te zetten ging hij gekke zetten doen en kreeg het voor elkaar een niet verloren partij toch te verliezen. Die risico's neemt hij nooit meer! (1,5-1,5). Ondergetekende was de laatste die nog speelde. Het werd een partij met veel geschuif, beetje passief van mijn kant en mijn tegenstander had wat meer ruimte in het centrum. Echter... hij kon ook niet echt wat, alles stond gedekt aan beide kanten en misschien had ik zelfs nog wel wat meer mogelijkheden. Met een verdubbeling van de torens op de h-lijn lokte ik zijn torens uit de verdediging en via een schijnoffer won ik 1, 2 en 3 pionnen. Er werd nog heel langs doorgespeeld maar een toreneindspel van 5 tegen 2 pionnen kan ik nog wel winnen. Uiteindelijk liet mijn tegenstander zich een beetje gefrustreerd ook nog mat zetten, hij wist zeker dat hij straal gewonnen stond; dat is wat anders dan optisch overwicht :-). Een mooie 2,5-1,5 winst dus!1. Gert-Jan van Vliet (1777)-Fuld (1673) 1-0

2. Leo van Noord (1566)-van Beersum (1691) 0-1

3. Geert Koster (1618)-van Delft (1706) 1-0

4. Andre Eisink (1554)-Erkamp (1536) 0,5-0,5