Schaakvereniging Rokade Lichtenvoorde

opgericht 18 oktober 1956


viertallen Rokade 2


SEIZOEN 2018-2019 (SOS-klasse 4E)

(Rijntjes, G. Wolters, ter Horst en Hahne)


R1 donderdag 29-11-2018 Rokade 2 – Groenlo 1 → 2 – 2

R2 maandag 7-1-2019 Lochem 2 – Rokade 2 → 2 – 2

R3 donderdag 7-2-2019 Rokade 2 – Borne 2 → 2,5 – 1,5

R4 woensdag 13-3-2019 Groenlo 1 – Rokade 2 → 2 – 2

R5 donderdag 4-4-2019 Rokade 2 – Lochem 2 → 3,5 – 0,5

R6 dinsdag 14-5-2019 Borne 2 – Rokade 2 →


Rokade 2 – Lochem 2

Opstelling:

Bord 1  Hans ter horst - Hans Erkamp          1-0

Bord 2 jan hahne         -  Bart Ebskamp         1-0

Bord 3 peter Rijntjes   - Huib Kamminga    1/2-1/2

Bord 4 gerard Wolters- Kees Beers               1-0

Inmiddels kennen alle spelers elkaar wel zo’n beetje! Vandaar dat een speech niet echt nodig was om de wedstrijd te beginnen.

Kind aan huis zal ik maar zeggen!

Op zich valt er eigenlijk niet veel te melden, Gerard drukte op een gegeven moment zijn centrum pion maar weer eens naar voren, wat hem uiteindelijk ook de overwinning opleverde.

Hans stond eigenlijk de gehele partij in een betere positie wat hem in het eindspel dan ook een plus pion opleverde met een grote kans op promotie.  Zijn tegenstander hielp Hans ook nog eens door een onreglementaire zet te doen met de toren. Zijn tegenstander stond namelijk schaak en zette per abuis zijn toren niet tussen zijn koning en  het schaakgevende stuk van Hans ter Horst. Zodoende moest hij verplicht weer een zet met de toren doen, maar gaf daardoor zijn toren weg aan een pion. De 2-0 was binnen.

Jan speelde een hele solide partij en heel onopvallend hoorde ik op een gegeven moment zijn tegenstander opgeven! Ik had niet eens de tijd om eens te kijken hoe de partij verlopen was. Sorry Jan!

Ik zelf ( met zwart) was constant in de aanval, maar mijn tegenstander wist alles precies te pareren. Omdat er nog maar weinig stukken geslagen waren werd het een hele gesloten partij. Zo gesloten dat er eigenlijk geen fatsoenlijke zet meer mogelijk was en iedere aanvallende zet of stukoffer zou zomaar de doorslag aan de verkeerde kant kunnen geven. Dus besloten wij maar tot een remise…….

Eind uitslag dus 3 ½- ½  voor de thuisploeg.

Hierdoor staan wij nu op een riante eerste plaats met als laatste wedstrijd nog tegen Borne. Met een minimaal gelijkspel zijn wij de winnaar in deze poule, dus de teamcaptain is uitermate tevreden!


Groenlo 1 – Rokade 2

In het hol van de leeuw zal ik maar zeggen.  Ondergetekende was als eerste aanwezig van de Rokade leden en het gesprek ging al snel over een mogelijkheid tot fusie van de 2 schaakverenigingen.  Een antwoord kwam er niet, maar echt tegenstanders waren er ook niet.

Wie weet voor de toekomst?

Bordindeling:

Bord 1 Hahne- Algera

Bord 2 Nijhof-  Horst

Bord 3 Wolters- Gunnewiek

Bord 4 Kamperman- Rijntjes

Algera staat natuurlijk bekend als een gerenommeerde tegenstander en daar kwam Jan dan ook snel achter.

Het ging een hele tijd eigenlijk wel gelijk op, maar de druk was te groot en Jan moest dus als eerste opgeven.

Hans gaf heel goed tegenstand tegen Nijhof  totdat er een discussie kwam over het noteren van de zetten en Hans hierdoor eigenlijk een beetje de kluts kwijt raakte. Op een dusdanige manier dat dat Hans de partij kostte!  0-2 dus……..

Gerard stond weer eens ( iedereen raakt er aan gewend ) in een mooie en winstgevende stelling.  Hij wist de partij dan ook al snel naar de hand te zetten op de winst binnen te halen.  1-2……

Ondergetekende verging het eigenlijk niet anders……een gelijk opgaande strijd , die ik op het laatst naar mijn hand wist te zetten. Het gelijkspel was hierdoor weer een feit.  2-2………

Hierdoor staan wij nog steeds bovenaan en de captain wil dat eigenlijk wel zo houden de komende 2 wedstrijden tegen Lochem en Borne.


Rokade 2 – Borne 2

Deze keer weer een thuiswedstrijd! Er valt eigenlijk niet zo heel veel te vertellen over deze wedstrijd, maar ik zal toch een poging wagen.

Aan bord 1 speelt Jan Hahne dan Peter, Hans en Gerard.  In de beginfase gebeurt er eigenlijk niets, behalve dat er op alle borden enkele stukken van veld verwisselen.  Na grondige bestudering van de borden zie ik bij allemaal een gelijk opgaande strijd. Geen offers gebracht of een verkeerde zet gedaan.

Zo sijpelt het een poosje door totdat ik Hans naast mij hoor puffen en steunen. Hans is in een ingewikkelde, maar voor hem nadelige stelling komen te staan. Hans moet dan ook opgeven. Gerard daartegenover heeft weer dezelfde triomfantelijke glimlach op zijn gezicht staan en na bestudering van het schaakbord heeft hij daar ook volledig recht toe. Pionnen voor en een betere stelling. Mijn tegenstander wordt ondertussen ernstig bedreigt op zijn rokade stelling en dit blijkt dan ook niet te houden te zijn.  Na enkele minuten geeft hij dan ook op. Jan Hahne is in een gelijk stelling gekomen en komt dan ook vragen of remise misschien een optie is. Op dat moment is Gerard nog bezig en ik wil de boot nog even afhouden. Een foutje zit in een klein hoekje toch? Maar Gerard blijft koelbloedig en het kan niet meer stuk. Jan mag de inmiddels aangeboden remise dan toch aan nemen. Even daarna wint Gerard inderdaad de partij!

Uitslag:

Rokade 2 – Borne 2  wordt dan 2 ½- 1 ½

Waardoor wij nu bovenaan staan. Met nog 3 wedstrijden te gaan een mooie positie en de team captain is dan ook tevreden.

 

Lochem 2 – Rokade 2


Om precies 19.58 uur stapten wij bij de schaakvereniging van Lochem naar binnen. Te laat was het eerste wat wij te horen kregen. De wedstrijden beginnen om 19.45 uur! Dit om de plaatselijke competitie niet te storen……..

Maar ja, het was al snel weer in orde en na de introductie van Dhr. Kamminga konden wij met zijn allen beginnen aan de streek derby.

Indeling als volgt:

Bord 1:  Peter Rijntjes  - Hans Erkamp                         1/2 -1/2

Bord 2:  Bart Ebskamp  - Jan Hahne                             1/2-  1/2

Bord 3:  Gerard Wolters- Huib Kamminga                      1 - 0

Bord 4:  Kees Beers       -  Hans ter Horst                         1 – 0

Het begon gelijk al goed want Kees en Hans dachten elkaar te kunnen imponeren door  spullen op de grond te laten vallen, wat zo`n commotie met zich mee bracht dat de heren tot de orde geroepen moesten worden.  Goed…….de wedstrijden zijn begonnen en het eerste half uur gaat voorbij zonder noemenswaardige feiten.  Maar eerst eens even een shagie roeken met Gerard. Gerard is positief over zijn partij en  beloofd mij op de hoogte te houden. Ondertussen zie ik Jan naast mij steeds verder voorover op zijn schaakbord leunen. Een snelle blik leert mij dat er eigenlijk een gelijke situatie op het bord staat, maar dan wel een hele ingewikkelde.

Ondertussen gaat het in mijn partij gelijk op nadat mijn tegenstander een of ander Russisch roulette als antwoord op mijn opening had gevonden. Nu houdt ik daar helemaal niet van en het gevolg was dat wij over en weer stukken aan het ruilen waren.

Zo rond 22.00 uur kijk ik richting Gerard en die beantwoord mijn blik met een hele triomfantelijke glimlach. Ik ga direct kijken en Gerard heeft een geweldige zet uit de hoge hoed getoverd waarbij zowel de tegenstander zijn dame alsmede een schaak veld werd bezet. Enkele minuten later moet zijn tegenstander dan ook opgeven. Tsjakka…………

Ik heb inmiddels al 2 keer remise aangeboden en uiteindelijk stemt mijn tegenstander daar mee in. Weer een ½ puntje……

Hans ter Horst dan? Tsja, met nog 5 minuten op de klok veranderd voor Hans de partij bijna in snelschaak.

Vervolgens wordt Hans ook nog schaak gezet waardoor  zijn laatste strijdbare stuk geslagen kan worden, Even later geeft Hans dan ook op…..

Dan gaat de aandacht van iedereen naar de partij van Jan. Jan zwoegt en steunt de hele tijd. Maar Jan had wel veel meer tijd dan zijn tegenstander op de klok( Jan 18 minuten en Bart nog maar 4 minuten).

Dan vraagt Bart om een remise die Jan………direct accepteert!.

Heu……..remise, uitspelen op tijd zou je zeggen. Maar ja latere ontleding van de partij  laat Jan mij weten er helemaal doorheen te hebben gezeten en dat remise beter zou zijn dan alsnog de partij te verliezen. Daar heeft Jan dan weer helemaal gelijk in.

 

Hierbij het verslag van Rokade 2 – Groenlo1

 

Bord1: Remco Algera- Jan Hahne

Bord2: Peter Rijntjes-  Rene Veerkamp

Bord3: Henk Post-   Gerard Wolters

Bord4: Hans t. Horst- Klein Gunnewiek

 

Groenlo kwam met een eigen privé chauffeur! Nou dat beloofde wat natuurlijk.

Voor bord 1 en 2 was het duidelijk geen Sinterklaas, zou later op de avond blijken. Zowel Remco als Rene zijn duchtige tegenstanders van formaat. Ratings van 1750 en 1700 waar tegenover gebokst moest worden.

De uitslag laat zich dan ook niet raden. Jan moest al snel zijn meerdere erkennen en gaf als eerste op.

Ik zelf( Peter), met wit opende maar weer eens Italiaans maar mijn tegenstander had feilloos in de gaten wat ik van plan was. Dat resulteerde lang in een gelijk opgaande partij.

Ik vluchtig blik van mij naar het bord van mijn buurman( Gerard) gaf mij op dat moment weinig hoop. Maar zoals Gerard betaamd hoorde ik zijn tegenstander ineens zeggen dat hij op gaf. Goed gespeeld Gerard. Veel heb ik niet van deze partij mee gekregen omdat ik inmiddels alle zeilen moest gaan bijzetten in de aankomende stormloop van Rene.

Hans speelde daartegenover een degelijke partij en het enige waar Hans voor moest waken was wel de tijd.

Op een gegeven moment had Hans nog een 15 tal minuten op de klok staan en wat moet je jezelf dan inhouden om niet te gaan schreeuwen ”Hans let op je tijd”!

Inmiddels was er op mijn bord een stelling ontstaan die gewoon niet tegen te houden was. Uiteindelijk moest ik dan ook de handdoek in de ring gooien. De solide spelende Hans won zijn partij waardoor het uiteindelijk toch nog een 2-2 stand werd. Er is nog niets verloren want een blik in de stand en de sterkte van de overige spelers in deze competitie geven weer hoop!