Schaakvereniging Rokade Lichtenvoorde

opgericht 18 oktober 1956


Rokade 2SEIZOEN 2017-2018 (2e klasse C)

(Geerdes, vd Laar, v.Vliet ©, Roodzant, Demkes, Hahne, Goossens, Rijntjes)

R1 donderdag 12-10-2017 Rokade 2 – Voorst 2 → 2,5 – 5,5

R2 dinsdag 7-11-2017 De Zeven Pionnen 1 – Rokade 2 → 8 – 0

R3 donderdag 7-12-2017 Rokade 2 – Doetinchem 2 → 3– 5

R4 maandag 15-01-2018 Zutphen 2 – Rokade 2 → 3,5 – 4,5

R5 donderdag 15-02-2018 Rokade 2 – Zevenaar 2 → 4 – 4

R6 vrijdag 9-03-2018 De Schaakmaat 1 – Rokade 2 → 4,5 – 3,5

R7 maandag 9-04-2018 Rokade 2 – VDS 2 slotronde te Zutphen → 5 -3


Rokade 2 – VDS 2


Daar ging het dan, maandag 9 april de laatste ronde van het 2e team voor deze competitie. Sterker nog, de laatste ronde in de competitie in deze vorm, maar dat heeft nog lang niet iedereen door. Vanaf volgend seizoen wordt de competitie georganiseerd door de KNSB en heeft de OSBO haar eigen competitie om des keizers baard. Dus promotie/degradatie, het gaat allemaal nergens over en is voor de eeuwige roem. Deze laatste ronde moesten we tegen VDS 2 die ook geen topseizoen hebben, op papier een gelijk opgaande strijd maar we gaven onszelf toch wel een kleine winstkans. Het zou de avond van de toppers worden, niet dat er zangers in glitterpakken aanwezig waren maar de topborden deden goed hun best.

 

Het duurde even voordat er een partij uit was. Peter stond al heel snel heel erg goed en flink materiaal voor maar was niet de eerste die klaar was. Supersub Johan aan bord 4 bracht het eerste punt binnen, beiden vol op de aanval maar een open lijn met gedubbelde torens op de koningsstelling bracht hem redelijk vlot de winst; mooi regelmatig gespeeld. Dan vlak daarna toch Peter, nadat zijn tegenstander erg slecht de opening had gespeeld ging hij opeens fantastisch verdedigen. Heel vreemd maar Peter bleef gelukkig rustig en het duurde even maar de 2-0 was een feit. Het kon niet op want de 3-0 werd gescoord oor onze snelheidsduivel Job. Ook hier een aanvalspartij waarbij Job een kwaliteit geofferd had voor 2 lopers die een dubbele vrijpion ondersteunden, het bleek niet meer te houden en Job speelde één van zijn betere partijen dit seizoen. VDS deed wat terug aan bord 8, Jan kreeg maar geen grip op de wedstrijd en werd eigenlijk met wit regelmatig de hoek in gedrukt en verloor. Dat zijn we niet zo gewend van hem maar het kan gebeuren. Han maakte er gelukkig weer 4-1 van. Hij kwam goed uit de opening, had een prachtige stelling en dacht wat materiaal te winnen. Niet goed gerekend… hij verloor wat, of zullen we maar zeggen dat Han een mooi offer had wat hem een vrijpion opleverde. Die vrijpion die hij creëerde met de foutieve combinatie bracht hem de overwinning. VDS kwam weer dichter bij door Marinus. Een echte Demkes-pot, vertrouwde stelling en zoals belend werd remise aangeboden. De tegenstander weigerde en nogmaals aanbod maar bleef weigeren. Het stond ongeveer gelijk en Marinus kon met een combinatie de enige gevaarlijke pion winnen die zijn tegenstander had, in plaats van dat gaf Marinus schaak en heel langzaamaan zakte de stelling in elkaar; 4-2 dus. Ruud en Gert-Jan nog bezig. Ruud was als eerste klaar, in een egale partij gaf hij aan dat hij niet lekker in de wedstrijd zat tegen de nestor van VDS en ik opperde om remise aan te bieden. Dat deed hij ook maar al die jaren schaakervaring tegenover zich weigerde dit. Ruud zijn voorgevoel was goed, de Beekbergenaar kwam steeds beter te staan en in het eindspel was het met zoveel jaar schaakervaring niet moeilijk meer om de punten binnen te halen, 4-3 het leek nog krap te worden. Gert-Jan aan bord 2 stond na een zet of 15 positioneel geweldig, de tegenstander had eigenlijk geen ruimte en de rokade was ook al opgeheven. Met kunst- en vliegwerk bleef hij overeind en verdedigde zich. Na enig rekenwerk van onze zijde en secuur spelen was het over voor de moedige tegenstander… 65 zetten maar de 5-3 winst was een feit.

 

Persoonlijke resultaten

Job Geerdes (1700)                  - Carlo Buijvoets (1750)             1-0

Gert-Jan van Vliet (1717)           - Frits Wilbrink (1753)                1-0

Han van der Laar (1663)            - Gerald Visch (1543)                1-0

Johan Meulman (1539)              - Gerard Loops (1392)            1-0

Ruud Goossens (1550)             - Hans Hertgers (1609)                0-1

Peter Rijntjes (1834)                  - Ron Sint Nicolaas (1312)         1-0

Marinus Demkes (1574)            - Arie van Veen (1520)               0-1

Jan Hahné (1572)                      - Frank Nelemans (1533)           0-1

                                                                                              ----

                                                                                              5-3

 

Hoe is dit seizoen verlopen dan? Als team met pieken en dalen, we wisten dat we niet voor het kampioenschap zouden gaan, maar hadden toch wel wat meer puntjes gehoopt. In ronde 1 te ruim van Voorst verloren, in ronde 2 met 3 invallers naar de kampioen toe en dik op de broek krijgen, in ronde niet kunnen winnen van een verzwakt Doetinchem… dan loop je achter de feiten aan. In ronde 4 pakken we eenvoudig Zutphen en in ronde 5 gelijk tegen titelkandidaat Zevenaar maar dan in ronde 6 verzwakt nipt verliezen van Schaakmaat. Volgend jaar beter! Hoe deden de spelers het individueel dan?

 

Job

Het hele seizoen aan bord 1, score 2,5 uit 7. Scoort daarmee iets onder de verwachte score, maar we kennen hem allemaal. Soms te snel, soms te onnauwkeurig of te makkelijk gedacht…

 

Gert-Jan

Bord 2, geen verliespartij, score 3,5 uit 5. Gewoon netjes, plusscore.

 

Han

Hele seizoen aan bord 3, kon niet alle partijen spelen maar met 2,5 uit 4 en een plusscore kun je niets van zeggen.

 

Johan

Vaste invaller (o.a. voor Han) en als zodanig zwervend tussen bord 3 en 4, score 2 uit 4 met een kleine plusscore dus helemaal goed.

 

Peter

Begon heel moeizaam met een half uit 3 maar eindigt gewoon heel solide met 4 uit 7 aan bord 4, met een plusscore op basis van de nieuwe ratinglijst.

 

Frank

Dit seizoen zullen we maar vergeten, na een topseizoen vorig jaar en een hele goede interne wilde extern gewoon niets lukken, score halfje uit 6 en snel op naar volgend jaar.

 

Ruud

4 remises en 1 verliespartij in de laatste ronde, score zoals verwacht op basis van rating tegenstanders. Geen topseizoen maar erg degelijk.

 

Jan

2,5 uit 7 aan de lagere borden, daar hadden wij (en Jan zelf ook) vast meer van verwacht maar soms zit het er niet in. Een klein minscore maar in de interne gaat het geweldig.

 

Marinus

Eigenlijk een kopie van Jan, ook 2,5 uit 7 aan de lagere borden, ook zelf vast meer verwacht, ook een minscore en ook intern een goed seizoen.


De invallers Cyril, Geert, Leo en Dirk scoorden gezamenlijk een half uit 4; voornamelijk tegen de kampioenen in de 2e ronde dus telt niet echt mee J.

 De Schaakmaat 1 – Rokade 2

Op een schone vrijdagavond vertrokken de spelers naar Apeldoorn. Er werd gekozen voor een 3-2-1-1-1 transport-opstelling. Veel individuele chauffeurs, tja, schaken is een individuele sport.......

We hadden het team wat aangepast, Han was geblesseerd en werd vervangen door Johan. Gert-Jan, die al 2 gele kaarten heeft, werd gespaard zodat hij in elk geval niet geschorst is voor de slotronde. Leo nam zijn plaats in. Plaatsvervangend captain Ruud had het verzoek van Peter ingewilligd om hem met wit te laten spelen en zo was de opstelling bijna vanzelfsprekend.

Een van de bolides liep op de heenreis al vast in Zutphen, maar arriveerde toch op tijd, net als de meeste spelers. Om 20.05 werd begonnen met een leeg eerste bord aan de Rokade-zijde. Job zijn klok werd aangezet en wij deden daar laconiek over. Vol zelfvertrouwen over het speeltempo van onze aanstaande kampioen. Nog voor 20.15 kwam hij binnenstormen. Als laatste begonnen en als eerste klaar. Helaas met hetzelfde aantal punten als waar hij mee binnenkwam, nul dus. Job speelde snel en een beetjes slordig, kwam een stuk achter en kon dit niet meer compenseren. Op bord 8 kwam Leo in een pionnenstelling met ieders een paard. Ondanks een pionnetje verschil werd er remise overeengekomen, want een paard alleen is te weinig voor mat. Op bord 5 speelde Ruud een stabiele partij. Weinig gevaar over en weer. Lopers op verschillende kleur. Geen doorkomen aan. Dus het remiseaanbod werd door Ruud geaccepteerd.

Marinus speelde tegen een 12-jarige Fabian op bord 6 en bood hem remise aan omdat er niets anders in zat. Fabian stond een pion voor en geloofde in de overwinning. Anderhalf uur later bood Fabian eindelijk remise aan en Marinus mopperde dat hij dat al anderhalf uur geleden had gezien. Fabian verschoot wat van kleur en Marinus ging naar de bar.

Frank speelde een boeiende wilde partij op bord 4. Fouten aan beide zijden. Maar toch iets meer aan Frank zijn kant. Peter probeerde op bord 3 met een aanval iets te forceren wat uiteindelijk lukte. Peter deed wat hij beloofd had, winnen met wit. De stand was weer gelijk. Frank modderde nog wat door. Johan speelde op bord 2 tegen Veronique (ja een vrouw) een gelijk opgaande partij. Jan speelde tegen een jonge dame op bord 7 een evenwichtige strijd. Even leek de uitslag op 4-4 uit te gaan komen, maar zoals op ons niveau gebruikelijk, worden in de eindfase de fouten gemaakt. De vraag is alleen wie maakt de fouten? In elk geval Johan. Hij liet zich verrassen door een mat aanval. We stonden 3,5-2,5 achter. Toen vervolgens ook Frank in de eindfase moest capituleren, was de overwinning van Schaakmaat een feit. Jan was nog aan het stunten, leek even de winstkans te verprutsen, maar Anna Marie speelde het niet helemaal goed zodat Jan toch de eer nog kon redden en afsloot met een vol punt voor Rokade.

Rokade 2 – Zevenaar 2

Op deze donderdag moesten we tegen titelkandidaat Zevenaar 2, geen supersterk team maar we heel erg egaal van sterkte. Het zou een lastige wedstrijd worden als we de papieren zouden moeten geloven maar het werd vooral een hele rare wedstrijd.

 

Na een half uurtje wist Marinus zijn tegenstander te vertellen dat er weinig vuur meer in de stelling zat en bood remise aan. Dat wilde de Zevenaarder niet en speelde door. Maar na nog een half uur had hij het kennelijk ook gezien en de vrede werd getekend. Niet lang daarna kwamen we op voorsprong door Gert-Jan. Tegen een oud-klasgenoot van de middelbare school werd het betonschaak van onze zijde en gerommel van Zevenaar, alleen rommelde hij zo erg dat een loper werd weggegeven en daarmee ook de partij. Hierna was het rustig maar Ruud wikkelde ook af naar een remise. Tegen de taaie Daniel Meiboom wist hij 2 pionnen voor te komen, moest er eentje terug geven maar ongelijke lopers en een matdreiging op de onderste rij als Ruud niet oplette was genoeg voor een vrede. Nog een remise was er van Jan Hahne, hij kreeg een gambiet tegen maar wist de gezonde pion te behouden. Eigenlijk stond Jan best aardig maar er was maar 1 lijn open en daarop gebeurde eigenlijk alles. Het was kiezen tussen alles afruilen of zettenherhaling… Halverwege 2,5 – 1,5 voor!

 

Job, Johan, Peter en Frank waren nog bezig en het zag er niet slecht uit. Als eerste was Job klaar, hij stond wat minder na de opening maar wist zich er goed uit te rommelen. In een hele complexe stelling won hij handig een kwaliteit maar moest nog wel op een verre vrijpion passen. Job speelde het wat omslachtig maar wist toch de partij gedecideerd te winnen.  Johan was vlak er na klaar. Hij verdedigde zich flink tegen de lastige Marijn Freriks. Toen alle kruitdampen van de Zevenaarse aanval waren opgetrokken had Johan 2 stukken tegen een toren en wat pionnen. Dit kan heel moeilijk zijn maar de Zevenaarse speler wist de positie goed uit te buiten en won. 3,5 – 2,5 met nog 2 partijen aan de gang; Peter die 2 pionnen achter staat in een dame eindspel en Frank die een kwaliteit voor staat met 2 vrijpionnen voor zijn tegenstander. Eerst Peter, die kwam lastig uit de opening, daarna was het een rommel op het bord met een open h-lijn en de witte stukken die ten strijde trokken. 5 minuten later, bijna alles afgeruild met alleen de dames op het bord en 2 pionnen minder maar wel met een eeuwig schaak dreiging. Hierna begon het WK slechte zetten doen, de beste stuurlui die natuurlijk aan wal staan zagen van alles maar de spelers speelden het niet. Peter bleef rustig en wist zijn tegenstander zodanig lastig te maken dat uiteindelijk alleen de koningen op het bord stonden en dus remise was. In ieder geval een matchpunt binnen… Frank speelde tegen een oude bekende, volgens zijn zeggen duurde het de vorige keer 11 zetten en was het punt binnen. Er kwam een hele vage stelling op het bord die ineens ontvlamde toen de Zevenaarder een kwaliteit offerde of weggaf of Frank won die mooi, anyway een kwaliteit voor maar we 2 vrijpionnen voor Zevenaar. Op meesterlijke wijze wist Frank deze onschadelijk te maken en het punt leek binnen. Net zo zenuwachtig en slecht als zijn tegenstander speelde ging Frank het ook doen. Ook hier de beste stuurlui die alles zagen maar de spelers niet. In een pot remise stelling kon Frank 1 slechte zet doen en die deed hij prompt… was het de vermoeidheid, de focus op de winst of een helder moment van zijn tegenstander? In ieder geval een nul en een 4-4 eindstand.

 

klasse 2C; Ronde: 5; Datum: Thu 2018-02-15

 5

Rokade 25

 5

 5

Zevenaar 25 545545 5

1.

Geerdes,J.(Job)

1700

Rouwenhorst,H.(Henk)

1773

1

-

0

 

2.

Vliet van,G.J.(Gert-Jan)

1717

Castrop,H.(Hans)

1812

1

-

0

 

3.

Meulman,J.H.M.(Johan)

1539

Freriks,M.(Marijn)

1704

0

-

1

 

4.

Rijntjes,P.J.M.(Peter)

1834

Claessen,T.(Tonie)

1657

½

-

½

 

5.

Roodzant,F.(Frank)

1639

Poel van der,J.(Jeroen)

1676

0

-

1

 

6.

Goossens,R.(Ruud)

1547

Meiboom,D.(Daniel)

1646

½

-

½

 

7.

Demkes,M.(Marinus)

1574

Elfrink,J.(Jan)

1639

½

-

½

 

8.

Hahne,J.(Jan)

1572

Veldkamp,W.G.T.(Willy)

1524

½

-

½

  

 Zutphen 2 – Rokade 2 : Onze eerste winstpartij!

 Op herfstmaandag 15 januari ging het op pad naar Zutphen voor de uitwedstrijd van het plaatselijke 2e team. Bij ons 1 mutatie, Ruud werd vervangen door Johan. Uiteraard eerst de gebruikelijke beleefdheden en voor 8en werden de klokken aangezet. Zoals verwacht had Job het tempo er in, kwamen we er achter dat Gert-Jan nog sneller speelde op een gegeven moment (ja ja, het is mogelijk!) en gebeurde er de eerste 2 uur eigenlijk niets. Opeens beroering en een gelijke stand… aan de borden 5 en 6 gebeurde eigenlijk precies hetzelfde. Aan bord 5 Frank die een vreemde open stelling had, hij niet gerokeerd maar aanvallen aan beide zijden. Aan bord 6 Johan die een wat conservatiever opstelling had met een continue druk op het veld a2 en winstdreigingen. Frank vergat even dat je op de onderste rij ook mat kunt gaan en de tegenstander van Johan vergat a2 even. Dit ongeveer tegelijkertijd dus 1-1. Marinus voegde er een halfje aan toe. Met zijn geliefde zwarte stukken lukte het niet om een bres te slaan in de verdedigende stelling van zijn tegenstander, maar gezien de stand op de andere borden was het niet onverantwoord. We kwamen op achterstand via Job, uiteraard een snelle partij waar Job nog niet eens zo verkeerd stond. In een grote afruil liet Job een sterk paard slaan en dat was het begin van de problemen. Ogenschijnlijk kon de Zutphenaar het eenvoudig uitspelen maar hij was zo aan het rommelen dat Job nog schwindelkansen kreeg, tevergeefs… Niet snel daarna weer gelijk, Peter had de hele partij overwicht maar dat moet je dan maar uitbuiten. Er werd een pionnetje gewonnen en nog één waarna hij het eindspel in ging met 4 tegen 2 pionnen maar wel even opletten. Vakkundig werd het 2 tegen 0 pionnen en beiden een stuk. Toen Peter het stuk kon winnen door een pion op te geven was het over, 2,5 - 2,5 dus.

 

Nog aan het spelen Jan (eindspel met 2 pionnen meer en beiden een stuk), Han (pion voor, dreigingen en meer tijd), Gert-Jan (goede stelling en heel veel meer tijd). Het zag er dus erg goed uit zo rond half 11. Jan speelde een solide partij en het eindspel van 6 tegen 4 en later 5 tegen 3 pionnen moet gewonnen zijn. De leeftijd en spanning werden voor Jan teveel en hij verloor een pionnetje. Heel wijs, ook gezien de beide plusjes op de andere borden werd tot remise besloten voordat hij nog meer weg zou gaan geven. Een 3 – 3 stand, Gert-Jan had een stelling waarin geforceerd zettenherhaling afgedwongen kon worden en had nog 45 minuten op de klok. Han was aan het drukken dus werd besloten dat Gert-Jan de klok liet lopen en afhankelijk van het resultaat bij Han remise af zou dwingen of verder zou spelen… zo werkt het tactisch dan. Han drukte op de koningsstelling van zijn tegenstander en creëerde aan de andere kant van het bord een gevaarlijke vrijpion. Dit in combinatie met weinig tijd van zijn tegenstander en enige zenuwen zorgde er voor dat Han een kwaliteit won, zijn tegenstander was hierdoor zo van de leg dat hij 2 zetten later zijn dame weg gaf; 4 – 3 voor ons dus. Nu was het simpel en na ruim een half uur nadat de laatste zet was gedaan forceerde Gert-Jan de zettenherhaling tot frustratie van het Zutphense kamp en de winst was binnen. Gert-Jan stond na de opening niet zo goed maar enige onnauwkeurigheid van de Zutphenaar zorgde voor lucht en vooral een betere stelling. In de stelling waar remise werd gegeven waren meer aanknopingspunten voor ons dan voor hen dus al met al een terechte winst van het team.

 

Persoonlijke resultaten:

Frank Posthuma (1832) – Job Geerdes (1700)                           1-0

Vincent Theissen (1692) – Gert-Jan van Vliet (1717)                   R-R

Rene Meijer (1665) – Han van der Laar (1663)                            0-1

Olav Wilgenhof (1745) – Peter Rijntjes (1834)                            0-1

Jacques Ferfers (1593) – Frank Roodzant (1639)                       1-0

Pawel Frelek (1860 TPR) – Johan Meulman (1695 TPR)              0-1

Arthur Arakelyan (1521 TPR) – Jan Hahne (1572)                       R-R

Wim van Meeteren (1523) – Marinus Demkes (1574)                  R-R

 

Rokade 2 – Doetinchem 2

Ik heb gisteravond helaas niet kunnen winnen, ook niet verloren, maar verder is er wel goed nieuws omdat Doetinchem 2 morgenavond flink verzwakt aan gaat treden tegen ons (zie onderstaand). Mijn partij was er eentje waar ik vanuit de opening meer ruimte had maar mijn tegenstander het allemaal net keepen kon met ouderwets afbraakschaak en afruilen. Wel de open f-lijn kunnen krijgen maar niet de stelling in kunnen komen. Ik vertrouw er op dat jullie het volk aan de zegekar kunnen binden!!!

Gert-Jan

Met bovenstaande info begonnen we met plaatsvervangend captain Ruud aan de strijd. Op bord 1 speelde Job weer vliegensvlug. Zijn tegenstander gebruikte meer tijd, maar de situatie bleef in evenwicht. Op bord 3 speelde Han een Zwitserse variant van de Gambiet en kreeg ook een evenwichtige situatie op het bord. De Vlaamse opening van Peter was wat minder degelijk. Hij liep vanaf het begin achter de feiten aan. Op bord 5 speelde Frankie als vanouds, een onduidelijke stelling met een kleine positionele achterstand. Ruud zat aan bord 6 niet helemaal lekker, maar zijn tegenstander ook niet, die liet een voorsprong van een pionnetje weer ongedaan maken. Marinus met zwart aan bord 7, tegen Henk Hamer (de vaste deelnemer aan ons toernooi in januari). Dit zou een punt voor Rokade moeten worden, echter Henk Hamer sloeg met een moker.... Jan aan bord 8 zat, zoals we gewend zijn, degelijk te schaken.

Toen kwam de melding van Job, dat hij zoals opgedragen door GJ een remise had geritseld. Jan kwam netjes vragen of hij ook remise mocht maken want meer zat er niet in. Daarna kwam Han ook vlot remise overeen en de stand was 2-2. Bij Peter zag het er niet goed uit, dus er moest gewonnen worden op een van de andere borden. Nadat Peter had moeten opgeven werd ook Marinus geveld, niet door de moker, maar door een Sinterklaasactie. Oei 2-4 achter en Frankie kreeg remise aangeboden in een mindere stelling. Accepteren was wijsheid. Ruud kreeg wel 10 keer remise aangeboden maar ging door. Hij moest toch wachten op de overige uitslagen van de interne en zijn tegenstander maakte een zenuwachtige indruk. Een foutje lag op de loer.... Helaas, nadat alles bijna van het bord was verdwenen was remise de terechte uitslag.

Met nul matchpunten staat Rokade 2 triest onderaan in de competitie. Maar zelfs Feyenoord weet op het laatste moment nog punten binnen te hengelen, dus niet getreurd! We blijven moed houden.De Zeven Pionnen1 – Rokade2 8 – 0

Omdat de captain zich zwaar schaamde en psychisch niet meer in staat was tot het schrijven van een verslag, maar het verslag van de site van de winnaar geplukt.....

Moet je eerst een uur rijden van Lichtenvoorde naar Epe. Denk je daar een leuke partij schaak te spelen. Kom je ruimschoots voor kwart voor acht in Epe aan. Stap je vol goede moed de ds Prinszaal binnen. Neem je opgetogen je eerste kopje koffie. Praat je honderd uit over Epe, de reis, het schaken en wat al niet meer. Geef je je tegenstander lachend een hand. Wens je hem ook een goede partij toe. Bekijk je geïnteresseerd het gifgroene plastic muntje dat recht geeft op een consumptie. Doe je vol goede optimisme de eerste zet. En dan… Dan ga je met 8 – 0 de boot in. Dan moet je ook nog een uur terugrijden, helemaal naar Lichtenvoorde. Dan verheug je je eindeloos op de Zwarte Cross. Dan… alles om die schaakontmoeting in Epe maar snel te vergeten. Niet altijd is het leuk Achterhoeker te zijn en ook nog schaker te zijn en ook nog uit Lichtenvoorde afkomstig te zijn en ook nog in het tweede team actief te zijn.

Valt er verder nog iets te vertellen over de tweede ronde voor de Eper schakers? Eigenlijk niet. Het ging die avond allemaal vanzelf, op bijna alle borden. Hans de Goede gaf het goede voorbeeld, Berry van der Wee volgde en daarna Dirk van der Maarel en Sander Wissink. Rein Schuring kon niet achterblijven en Henk Abels was er eens goed voor gaan zitten om de zwaarste en beste tegenstander die avond volkomen kansloos te laten. Andries Elskamp speelde een avontuurlijke en vreemde partij in een jungle met allerlei gevaren en kansen en zette uiteindelijk met een leuke combinatie zijn tegenstander mat. Bartelo Oegema schaakte ondertussen gewoon en onverstoorbaar verder. Eerst wat licht overwicht, dan een pion, vervolgens nog een pion en dan de kwaliteit met matdreiging. Zijn tegenstander gaf het maar op en niet onterecht.

8 tegen 0 en meer valt er uit het Eper front niet te melden. Met 4 punten uit 2 wedstrijden gaan we fier aan kop en ook nog eens met 14,5 bordpunten uit het maximaal haalbare van 16. Kan er nog iets misgaan dit seizoen?

Toch nog een kort verslag van de plaatsvervangende captain:

We startten met 3 invallers, Dirk, Cyril en Geert tegen De 7 Pionnen 1 in Epe.

Keurig op tijd gearriveerd, mooie locatie, aardige mensen, zware tegenstander.

Het ging snel, zelfs heel snel. Zelf kwam ik niet goed door de opening maar rond lopend zag ik meerdere zorgwekkende stellingen. Achtereen volgend verloren Frank, Dirk, Geert, Jan, Marinus, Job en Peter.

Om kwart voor 10 stonden we al met 7-0 achter. Cyril leek remise te kunnen maken maar na een zwakke zet stortte ook zijn stelling in. Op de terugweg bleek de snelweg afgesloten wegens een ongeluk zodat het toch nog een latertje werd. Geen top-avond.Rokade 2 – Voorst 2

Ik werd door Ruud terecht gewezen op het feit dat ik nog geen verslag van het 2e team had ingeleverd. Misschien heb ik het wel verdrongen J. Om kort te zijn, we speelden tegen Voorst 2; op voorhand een gelijkopgaande strijd had ik gedacht maar in de praktijk volkomen anders. Nu was Voorst 2 wel iets versterkt door 2 spelers die daar jaren in het 1e hebben gespeeld maar dan nog.

 

Aan bord 1 Job, uiteraard speelde hij weer sneller dan zijn schaduw. Alleen werd hij er ook door ingehaald. Wat onnauwkeurigheidjes en hij verloor een pion, een tweede erachter aan zonder compensatie. Job rommelde nog wat, trucjes en kansjes mochten niet meer baten en hij verloor regelmatig.

Aan bord 2 ikzelf, mijn tegenstander had de opdracht om met zwart remise te spelen tegen mij en dat lukte hem goed. Elke dreiging werd uit de weg gegaan, de stelling werd dichtgeschoven waar mogelijk en afgeruild als het even kon. Met als eindresultaat… remise.

Aan bord 3 Han, daar kwam een wilde partij op het bord waarbij Han een mooie verdediging opzette. Zijn tegenstander offerde materiaal maar Han dacht te verdedigen. Alleen… hij had wat over het hoofd gezien (penning) en toen de stelling in elkaar klapte was het vlot afgelopen.

Aan bord 4 Peter, zijn tegenstander ken ik al jaren, een hele degelijke speler van behoorlijk niveau. Peter liet zich niet intimideren en hielde hele partij de beste kansen. In het late middenspel toen het vuur uit de stelling was werd tot remise besloten.

Aan bord 5 Frank, vrolijk en optimistisch als altijd trok hij ten strijde. Alleen ging het even niet zoals het moest. Ik heb de pointe eigenlijk gemist maar ineens gingen de stukken het doosje in en had Frank de koning om moeten leggen.

Aan bord 6 Ruud, zijn tegenstander had Han S vorig jaar de nodige moeite mee gehad. Daar liet Ruud zich niet door intimideren. Eigenlijk is hij nooit in gevaar gekomen en was het een regelmatige remise zonder franje.

Aan bord 7 Marinus, met de zwarte stukken tegen een invaller. In het middenspel vroeg Marinus of hij remise mocht aannemen, ik raadde hem aan om rustig door te schuiven. Dat had effect, als Marinus achterover zit te schommelen met de armen over elkaar dan weten wij het wel. Glimlachend werd de 1 binnen gehaald.

Aan bord 8 Jan, dat was niet de beste partij uit zijn loopbaan. Jan met de witte stukken is solide, maar of hij nu de winst wilde forceren of onzuiver speelde… opeens was het afgelopen en had Jan verloren; iets wat we toch niet van hem gewend zijn.

 

Een terechte 5,5 – 2,5 nederlaag. Niet iedereen speelde even goed, laat het de zeperd van dit seizoen zijn geweest..

 

 

T

Rokade 2

1658

Voorst 2

1690

1.

Job Geerdes

1700

Jeroen Nikkels

1868

0

1

2.

Gert-Jan van Vliet

1713

Sjoerd Norberhuis

1775

½

½

3.

Han van de Laar

1663

Henri Jansen

1688

0

1

4.

Peter Rijntjes

1834

Jacques Kuiper

1783

½

½

5.

Frank Roodzant

1639

Jacques van Gelder

1655

0

1

6.

Ruud Goossens

1573

Tom Molewijk

1688

½

½

7.

Marinus Demkes

1574

Daan Noordhuizen

1372

1

0

8.

Jan Hahne

1572

Paul Westhoff


0

1

 

 SEIZOEN 2016-2017 (2e klasse C)

(Schuurmans, Geerdes, S. Broertjes, Halfwerk, vd Laar, M. Broertjes ©, Dijkstra, Stevens)

R1 donderdag 13-10-2016 Rokade 3 – Rokade 2 → 2,5 – 5,5

R2 donderdag 17-11-2016 Rokade 2 – ASV 7 → 4,5 – 3,5

R3 donderdag 22-12-2016 Rokade 2 – De Toren 4 → 3,5 – 4,5

R4 dinsdag 10-01-2017 Theothorne 1 – Rokade 2 → 2-6

R5 donderdag 16-02-2017 Rokade 2 – VDS 2 → 5 – 3

R6 maandag 06-03-2017 Zutphen 2 – Rokade 2 → 2,5 - 5,5

R7 vrijdag 31-03-2017 Velp 2 – Rokade 2 slotronde te Velp → 1 – 7

Rokade 2 kampioen klasse 2c

Rokade 2 heeft zijn doelstelling, namelijk kampioen worden in de 2e klasse, met verve behaald. In de slotronde werd rode lantaarndrager Velp 2 verpletterd: 7-1!

Rokade was bij winst sowieso zeker van het kampioenschap. Bij elk ander resultaat was het afhankelijk van de resultaten van concurrenten Zutphen 2 en de Toren 4 (die tegen elkaar streden).

 

De avond begon prettig. Wie anders dan Job Geerdes bezorgde Rokade het eerste punt. Na een half uur en 15 zetten zette hij zijn tegenstander mat door middel van een dubbelschaakje.

Job beëindigde de partij met 3 minuten meer op de klok dan dat hij begon. Job kwam ook nog drie minuten te laat op de speellocatie (foutje van de teamcaptain). Waarschijnlijk heeft Job’s partij dus maar 20 minuten geduurd.

Na Job's winstpartij ging het hard. Rob Dijkstra en Michael Broertjes op de onderste twee borden kregen de schaakstukken in hun schoot geworpen. Ook zij waren snel klaar. 3-0 dus.

Intussen stond Frank Halfwerk ook heel sterk, het moest alleen nog worden afgemaakt.

Stephan haalde eerst nog een halfje binnen. Wederom kwam Stephan weer goed uit de opening, kreeg in het midden/eindspel een mindere pionnenstructuur en moest, nadat alle stukken waren afgeruild, berustten in remise.

Han Schuurmans haalde het beslissende punt binnen. Rustig en simpel kon hij zijn tegenstander wegschuiven. Het verschil in rating was erg goed te merken.

Frank haalde vervolgens het verwachtte punt binnen. In de opening speelde Frank een gambiet wat hem veel spel opleverde en de koningsstelling van de Velpenaar verstoorde. De Velpenaar kon geen vuist maken, omdat Frank druk op de  koningsstelling hield, en moest naar verloop van tijd opgeven.

Han v/d Laar kwam goed en actief te staan in het middenspel. Door een trucje, die Han overzag, kwam zijn tegenstander terug in de partij. Omdat de strijd tussen Rokade 2 en Velp 2 al beslist was, besloten beide de punten te delen.

Rob Stevens won zijn partij tegen de jonge topscorer van Velp 2, Vadim v. Kuijk. Knap resultaat van Rob, omdat het lastig spelen is tegen een jonge jongen die een paar koppen kleiner is. 

Deze partij stond Rob steeds beter en actiever. Dit voordeel liet Rob niet meer lopen, en won ook. 7-1 dus!

Dit seizoen hebben we gezien dat we vooral op de onderste borden bijna maximaal hebben gescoord. Volgend jaar in de 1e klasse zal dit zeker anders zijn met gemiddelde elo ratings per team van ongeveer 1800. 

Op het slippertje na tegen de Toren 3 hebben we elke wedstrijd gewonnen. Met dank aan Rokade 3, die wel wonnen van de Toren, had dit slippertje geen gevolgen voor ons kampioenschap.

Alle spelers van Rokade 2 dit seizoen: bedankt!. Tot volgend jaar!

 

Persoonlijke scores Rokade 2:

Michael 6,5 uit 7

Rob D 5,5 uit 7

Han v/d L 5,5 uit 7

Han S 5 uit 7

Job 4,5 uit 6

Frank 3,5 uit 7

Rob S 2,5 uit 6

Stephan 2 uit 6

 

Invallers:

Dirk 1 uit 1

Tim 0,5 uit 1

Ruud 0,5 uit 1

 Rokade 2 verslaat koploper Zutphen 2

 Rokade 2 heeft in Zutphen een belangrijke stap gezet naar het kampioenschap in klasse 2c van de OSBO.

Maandagavond 6 maart werd koploper Zutphen 2 met 5,5 – 2,5 verslagen.

 We waren een uur onderweg totdat Michael betrekkelijk eenvoudig het eerste punt scoorde. De stelling van Michael was al in zijn voordeel maar nadat de Zutphenaar een stuk prijs, gaf hij op.

Niet veel later nam Frank een remiseaanbod, na lang wikken en wegen, aan. Beide spelers hadden een toren en twee stukken + een gelijke pionnenstelling, dus was remise terecht.

 Job haalde het volgende belangrijke punt binnen. Job stond de hele partij gedrukt en moest tegen een sterk loperpaar aankijken, maar wist zich door enkele fraaie (Menno zou zeggen: grootmeesterlijk) moves vrij te spelen en met zijn toren en dame de koningsstelling aan te vallen en de winst te pakken.

Een kleine tegenvaller volgde met het verlies van Rob Stevens. Hier zullen we geen woorden aan vuil maken: het was niet Rob’s avond.

Tussenstand 2,5-1,5 in ons voordeel met Rob Dijkstra (stond een stuk beter maar liet zijn tegenstander terugkomen), Han Schuurmans (stond iets beter, maar nog niet gewonnen), Stephan (remisestelling), en Han v/d Laar (moest de hele partij verdedigen) nog bezig.

 Na een spannende periode van wachten vielen plots de meeste partijen onze kant op.

Han Schuurmans wist zijn taaie tegenstander te kraken, keer een steeds betere stelling, en won doordat de Zutphenaar door de vlag ging.

Tegelijkertijd speelde Stephan remise nadat hij terugkwam van een mindere stelling in een gelijk toreneindspel.

 Twee minuten later won Han v/d Laar, na de hele partij te hebben verdedigd. Doordat zijn tegenstander de hele partij lang zocht naar de juiste voortzetting kostte hem dat zeeën van tijd. Hier kon Han gebruik van maken, en zette zijn tegenstander mat (tip: Geef schaak, het kan mat zijn).

De wedstrijd was hierdoor beslist, want de tussenstand was 5-2 in ons voordeel.

De laatste wedstrijd die nog bezig was ging dus nergens meer om. Ondanks dat Rob minder stond, werd tot remise besloten.

 De laatste wedstrijd is op 31 maart tegen rode lantaarndrager Velp 2 in Arnhem. Het kampioenschap kan ons bijna niet meer ontgaan. 

Rokade 2 verslaat VDS 2 en heeft kampioenschap in eigen hand

 

Donderdagavond 16 februari speelde Rokade 2 thuis tegen VDS 2 uit Beekbergen. Winst was gewenst, anders zou Zutphen 2 verder uitlopen.

Met het idee dat wij vooral op de onderste borden de punten moesten halen, en voorin zo weinig mogelijk moesten verliezen, gingen we de wedstrijd in.

Frank Halfwerk kreeg zijn favoriete opening op het bord, namelijk de Portugese variant van het Scandinavisch. Echter in het middenspel verslikte Frank zich en gaf een stuk prijs. Zijn tegenstander gaf dit voordeel niet meer weg, dus 0-1.

Stephan Broertjes kwam wederom goed uit de opening, en leek snel op winst af te stevenen. Zoals tegen Theothorne in de vorige ronde overschatte hij zijn aanval, en moest ineens een paar pionnen geven, zonder compensatie. In het daaropvolgende toreneindspel moest hij zich gewonnen geven.

Intussen had Job remise gespeeld op bord 2. Job stond lang heel goed, maar kon de defensie van zijn tegenstander niet kraken. De VDS-er hield knap, ondanks dat hij nog weinig tijd over had, de poorten gesloten.

Tussenstand: 0,5-2,5

Het leek dus een loodzware opgave te worden om deze wedstrijd nog te gaan winnen, omdat Han Schuurmans (speelde tegen 2000+ elo) en Rob Stevens lastig stonden. 

De drie onderste borden, zoals het hele seizoen al, leken goed te gaan. Rob Dijkstra won weer zijn partij op bord 8. Het leek lang remise, maar Rob rommelde door en doordat de VDS-er in tijdnood kwam, kwamen er openingen in de stelling voor Rob. Dit leverde hem een stuk op+de winst.

Vlak daarna had Han vd Laar op bord 6 een mooie partij gewonnen. Met een dichtgeschoven stelling was het Han gelukt om grote druk uit te oefenen op het zwakke e6-pionnetje. Toen dit uiteindelijk via een mooie combinatie een stuk voor Han opleverde viel de hele stelling van zijn tegenstander in duigen. Perfect gespeeld door Han volgens de toeschouwers! Tussenstand 2,5-2,5 

Vlak daarna haalde Rob Stevens knap, ondanks in een mindere stelling en een pion achter, het beslissende punt binnen. Zijn tegenstander onderschatte de aanval van Rob op de achterste rij en ging ten onder. Een zeer belangrijk punt, want Han Schuurmans stond iets minder en had het lastig. Michael had wel vroeg in de partij een pion en een kwaliteit te pakken, dus dat ging wel goed komen. Toen de kwaliteit voorsprong een toren voorsprong werd, besloot Michael dames en torens te ruilen en met een stuk voorsprong + 2 pionnen, de partij uit te spelen. Wellicht was dit achteraf wel de moeilijke route, maar het punt was uiteindelijk binnen. 4,5-2,5!

Hierdoor kon Han Schuurmans het op bord 1 “rustig” uitspelen. Met een toren voor Han, en een dame voor zijn tegenstander en verder niets dan koningen op het bord werd toch uiteindelijk tot remise besloten. Ook dit was een knap resultaat gezien het ratingverschil!

Over een twee weken speelt Rokade 2 de beslissingswedstrijd in en tegen Zutphen 2.

Wish us luck!Grote cijfers voor Rokade 2 vs Theothore 1

De allereerste uit-wedstrijd voor het Rokade 2 buiten Lichtenvoorde vond afgelopen dinsdag plaats in Dieren. Een avond met enorm veel lange rokades…

Stephan speelde een agressieve Alapin variant van het Siciliaan en kwam vroeg in de avond op een geïsoleerde vrijpion voorsprong. In een eindspel met enkele pionnen en torens moest Stephan een pion teruggeven en flink manoeuvreren. Helaas lukte het niet remise te houden en we verloren de eerste partij.

Op het 8e bord positioneerde Rob D het loperpaar strategisch. Na dame ruil wist hij een pion te winnen en zijn tegenstander een dubbelpion aan te smeren. In het eindspel met twee groepen pionnen en een paard wist hij de pionnen op de koningsvleugel goed op te spelen. Dit leidde tot een vol punt.

Job kreeg op bord 2 een Franse partij voor z’n kiezen. Vroeg in het spel werden de dames geruild en Job verkreeg het loperpaar. Hij zette de aanval in, won een kwaliteit en speelde het eindspel soepel uit tot winst. Om 23:00 was de tussenstand 2-1 voor Rokade.

Op bord 7 speelde Han van de L de hele avond een heel genuanceerde partij. Zijn ruimtevoordeel bracht hem net iets beter in het middenspel. In een gecompliceerde stelling maakte zijn tegenstander een misstap en verloor een toren en daarmee onverwacht snel de partij.

Captain Michael kreeg ook tegengestelde rokades op het bord. Het centrum was open en de penningen van beide spelers leverde scherp spel op. Even leek Michael gedrukt te staan met een inval van een paard op b6 maar Michael wist goed te keepen en kon de partij tot remise brengen.

In een interessant gambiet wist Rob S op bord 3 zijn lopers goed te ontwikkelen. Ook hier rokeerde zwart laat in het spel. Rob zette een aanval op met Lh6 met een paard op d5 maar zijn tegenstander wist goed te verdedigen. Beide spelers besloten tot remise.

Op bord 1 kreeg Han S in een Franse opening te maken met een tegenstander die laat in de partij rokeerde. Zoals vaker vanavond werd er met tegengestelde rokades gespeeld: altijd ruimte voor scherp spel.

Ondergetekende kreeg een interessant geweigerd gambiet op het bord en zag twee lange rokades op het bord verschijnen. Met een pion voorsprong en veel materiaal op het bord was de tussenstand 4-2. Han kreeg ruimte op de b-lijn met zijn toren en zijn tegenstander offerde een paard tegen 3 pionnen. Han trok aan het langste eind en won de partij.

Met winst voor het team speelde het eindspel zonder grote druk en met een combinatie kon ik een kwaliteit en uiteindelijk toren winnen en

daarmee de eindstand op 6-2 voor Rokade aftikken.

De volgende wedstrijd is een thuiswedstrijd op 16 februari tegen VDS.

Frank Halfwerk

T

Theothorne 1

1682

Rokade 2

1739

2

6

1.

Cor Vrouenraets

1896

Han Schuurmans

1885

0

1

2.

Piet Gommers

1852

Job Geerdes

1751

0

1

3.

Harm Boertien

1718

Rob Stevens

1747

½

½

4.

Dick van Rumpt

1733

Frank Halfwerk

1752

0

1

5.

Henk Bergsma

1701

Stephan Broertjes

1788

1

0

6.

Roderik Kant

1469

Michael Broertjes

1647

½

½

7.

Bob Coenen

1588

Han van de Laar

1642

0

1

8.

Dick Vermeulen

1501

Rob Dijkstra

1698

0

1

 

Rokade 2 verliest onnodig tegen de Toren 4

 

Tja waar moet je beginnen, als Michael me vraagt om een wedstrijdverslag te maken. Het liefst schreef ik er helemaal niets over en wil deze wedstrijd heel snel vergeten. Maar goed, vol goede moed begonnen we fris aan onze wedstrijd tegen de Toren 4 uit Arnhem. We wisten van te voren dat het derde team er van gewonnen had, dus dat zou voor ons toch zeker te doen zijn, dachten we. We begonnen ook voortvarend na 1,5 uur spelen stonden we op alle borden wel gelijk tot iets beter. Op bord 1 had ik na een goede opening al een stuk gewonnen na 16 zetten tegen een pion, makkie zou je denken. Zo dadelijk meer. Onze twee invallers Ruud en Tim speelden op bord 5 en 8 stonden gelijk.

Rob Stevens op bord twee won een kwaliteit. Frank Halfwerk stond iets gedrukt met zwart. Rob Dijkstra stond inmiddels een pion voor. Han van de Laar stond heel actief met een aanval op zwarts koningstelling. Michael onze topscoorder stond al snel heel goed en het was een kwestie van tijd dat hij ging winnen. Na ruim twee uur spelen zag het er nog steeds prima uit voor Rokade. Rob Dijkstra kwam er niet door heen en moest berusten in remise. Helaas verloor Frank Halfwerk. Michael won ook zijn partij. Tussenstand 1,5 – 1,5. Ruud speelde ook remise en dat was met zwart een goed resultaat. 2-2. Ik maakte me het zelf heel moeilijk, moest een stuk terug geven en kon door eeuwig schaak remise maken. Mijn tegenstander bood dit ook aan, maar ik speelde door en ging op de winst spelen, totaal onnodig. Tim had een iets prettigere stelling met wit bereikt. Han zijn tegenstander offerde een stuk en dat pakte verkeerd uit, dus was de winst voor het grijpen. Rob had inmiddels een toren meer in een gewonnen eindspel, enigste handicap was dat hij nog maar weinig tijd had op de klok ( minder dan 2 minuten). Di moest toch zeker een overwinning en de twee punten voor ons opleveren, het kon niet anders. Ik nam teveel risico en verloor. Tussenstand 2-3. Han en Rob stonden gewonnen  en Tim minimaal remise. Zo slim als Michael is als teamleider, zei hij tegen Tim remise is genoeg dit werd ook geaccepteerd door de Arnhemmer. Nu de laatste twee borden en winnen en de buit was binnen. Helaas pakte het anders uit, Han van de Laar won wel gedecideerd zijn partij, maar Rob ging door de vlag met een toren meer in een gewonnen eindspel. Helaas dus deze wedstrijd totaal onnodig verloren 3,5 – 4,5. Ach het is bijna kerst dus ik wil iedereen bij deze fijne dagen toe wensen en alvast een voorspoedig en gezond 2017.

Met vriendelijke groet,
Han Schuurmans

 

ROKADE 2 BOEKT KLEINST MOGELIJKE ZEGE OP ASV 7Na een lang en zwaar gevecht trok Rokade 2 tegen ASV 7 aan het langste eind met een 4,5 – 3,5 overwinning. Op alle borden werd vanaf minuut 1 strijd geleverd. Traditiegetrouw boekte Job Geerdes op bord 4 als eerste een resultaat. Na zijn bekende opzet in de Siciliaan: e4, a3 en b4 verplaatste het spel zich al snel naar de K-vleugel. Even leek het erop dat Job daar onder de voet werd gelopen, maar omdat zijn tegenstander niet verder kwam begon hij er hout tegenaan te gooien. Daar wist Job wel raad mee en pakte het materiaal en daarna de winst. “Je stond toch straal gewonnen” merkte een teamgenoot van ASV nog op. “Ja, inderdaad”, moest Jobs tegenstander beamen. Rob Dijkstra liet een halfje bijschrijven na een lange ingewikkelde manoeuvreerpartij, waarin het evenwicht niet echt doorbroken werd. Ook Han Schuurmans speelde op bord 2 remise. In een Franse opening kreeg hij niet veel voordeel. Hij week al snel af van de gebruikelijke varianten. Stond wel iets beter, maar zag ook wat over het hoofd. Een pionwinst vond hij te riskant, waarop uiteindelijk tot remise werd besloten. Frank Halfwerk kwam na eigen zeggen al slecht te staan op de derde zet. De druk bleef maar op zijn stelling en vooral veld d7 lag zwaar onder vuur. Zijn toren op h8 stond er ook al hulpeloos bij. Met een sterk paardoffer op e6 bleef de Arnhemmer de druk er goed op houden en uiteindelijk moest Frank na flinke strijd de vlag strijken. Ook Rob Stevens moest het punt inleveren. In een eenvoudig ogende stelling moest Rob de kwaliteit geven, hij had daarvoor weliswaar het loperpaar, maar onder druk van de tijd en het uitblijven van de verlossende zetten was de nul een feit. Michael Broertjes trok de tussenstand weer gelijk naar 3-3. Michael had redelijk veel tijdvoordeel en ook een pion gewonnen. Het duurde nog wel even, maar met nauwkeurig spel haalde hij het volle pond binnen. Op bord 1 had Stephan Broertjes vermoedelijk genoeg aan een remise voor de twee matchpunten. Stephan kwam aanvankelijk slecht uit de opening, maar kon zich herstellen. Hij stond een pion voor, maar het zag er nog niet echt gewonnen uit. Ook hier speelde de tijd een duchtig woordje mee, dus op advies van de teamleider volgde een tactisch remiseaanbod. Dat kon worden gedaan omdat Han van de Laar op bord 6 inmiddels de meeste problemen had opgelost. Hoewel Han al snel een pion won, kon hij daar maar moeilijk voordeel uit halen. Zijn tegenstander stuurde aan op een voordeel in het eindspel. De verdediging van Han hield stand en aan het einde kon hij de aanval overnemen. Even leek het nog mis te gaan met een doorgebroken pion, maar de koning stond inmiddels in het kwadrant en haalde deze op. Daarmee was de benauwde 4,5 - 3,5 zege een feit. (HvdL)Rokade 2 verslaat Rokade 3

De eerste wedstrijd van het seizoen voor Rokade 2 was meteen een bijzondere. We mochten spelen tegen ‘ons’ 3e team. Bijna iedereen verwachtte een oorwassing voor Rokade 3.

Daarnaast speelde Rokade 2 ook met twee nieuwe spelers: Stephan Broertjes en Frank Halfwerk.Die laatste gedachte werd snel ongedaan gemaakt door Job Geerdes, die zich van het bord liet vegen door Frank Roodzant. Snel kwam de gelijkmaker door Rob Dijkstra, die een mooie koningsaanval opzette en Marinus Demkes niets anders kon doen dan opgeven.

Frank Halfwerk zette Rokade 2 op voorsprong door te winnen van Peter Rijntjes. Frank kwam goed uit de opening en zette Peter meteen vast. Dit leverde uiteindelijk materiaal op, en ook de winst.

Niet veel later moest Han van de Laar opgeven na een toren weggegeven te hebben in een remise-achtige stelling tegen captain Geert Koster. 2-2 was inmiddels de tussenstand.Niet veel later won invaller Dirk Kuiperij op knappe wijze van Leo van Noord (ook invaller). Dirk stond, naar mijn inziens, al de hele partij iets beter maar moest opletten op de sluwe bewegingen van de witte dame van Leo. Nadat Dirk’s koning veilig stond, kon hij zelf aan de beslissende (mat)aanval beginnen en dus de partij binnen halen.

Stephan Broertjes haalde daarna een half punt binnen tegen Jan Hahne. Beiden knokten, kregen ook hun kansen zo leek het, maar moesten toch berusten in een gelijkspel.

Michael Broertjes haalde het beslissende punt binnen voor Rokade 2 tegen Andre Eisink. Na een mooi offer van Andre in het middenspel stond Michael eigenlijk verloren. Andre deed helaas, voor hem en Rokade 3, niet juiste voortzetting en liet Michael terugkomen. Met een ver doorgelopen pion kon Michael alsnog de partij winnen.

Han Schuurmans had het, net als bijna elke speler van Rokade 2, lastig. In een middenspel won hij, tegen Ruud Goossens, een kwaliteit maar moest dat voordeel meteen terug geven. In een remise-achtig toren-eindspel had Han een iets actievere toren wat hem de winst opleverde.

Eindstand 51/2-21/2 voor Rokade 2Goossens – Schuurmans 0-1

Roodzant – Geerdes 1-0

Hahne – S. Broertjes ½ - ½

Rijntjes - Halfwerk 0-1

Demkes – Dijkstra 0-1

Koster – v/d Laar 1-0

Eisink – M. Broertjes 0-1

v. Noord – Kuiperij 0-1______________________________________________________________________________________

SEIZOEN 2015-2016 (2e klasse D)Speelschema Rokade 2 (Schuurmans, v.Vliet, Geerdes, vd Laar, Dijkstra, Broertjes ©, Roodzant en Goossens)R1: vrijdag 16 oktober: Velp 1 – Rokade 2 → 5-3

R2: donderdag 12 november: Rokade 2 – SMB 2 → 4-4

R3: maandag 7 december: Zutphen 2 – Rokade 2 → 4-4

R4: donderdag 21 januari: Rokade 2 – Zevenaar 2 → 6,5-1,5

R5: donderdag 18 februari: ASV 7 – Rokade 2--> 4,5 – 3,5

R6: donderdag 17 maart: Rokade 2 – Theothorne 1 → 3,5-4,5

R7: vrijdag 22 april: Slotronde bij ASV (Arnhem): UVS 5 – Rokade 2 → 2,5-5,5

HET WAS EROP OF ERONDER VOOR ROKADE 2

Vooraf was het uitgangspunt duidelijk. USV 5 de tegenstander van Rokade 2 had 3 punten en wij 4. De winnaar zou dus niet degraderen, waarbij Rokade aan een gelijkspel ook voldoende had.

We hadden geluk dat we de op papier zwakste tegenstander in de laatste ronde troffen. Die ronde werd gezamenlijk gespeeld  in het clubgebouw van ASV te Arnhem. Na een tussenstand van 3-0 werd het uiteindelijk na nog eens 4 remises 6-2 voor Rokade 2. Opmerkelijk was daarmee de sprong van de zevende naar de derde plaats op de ranglijst.

Op bord 1 speelde Han Schuurmans, onze sterkste speler en kersverse clubkampioen, tegen de zwakste speler van USV. Even leek het een walk-over te worden, maar de USV-er verdedigde zich taai. Han won in een Spaanse partij al snel een pion, maar gaf die later terug voor een beslissende aanval. Op bord 2 speelde Han van de Laar. Hij had na nauwkeurig spel van beide kanten een pion gewonnen, maar het remiseaanbod van de tegenstander werd na enig wikken en wegen toch maar aangenomen. Tenslotte wachtte er nog een terugreis en was de tussenstand op dat moment al 5,5 – 1,5. Ook Tim Witteveen, die dag 40 jaar geworden, speelde remise nadat hij de hele tijd licht voordeel had. Tim speelde de Réti opening (of iets wat er op leek). In een eerder fase wilde hij nog niets weten van remise. Hij beleef lang op winst spelen, maar het bleef toch gelijk. Gert-Jan van Vliet deed het rustig aan in de opening, de openingszet f4 van zijn tegenstander beantwoorde hij met d6 en even later met g6. Toch kreeg hij gaandeweg het initiatief. Tweemaal sloeg hij een remiseaanbod af, de eerste keer omdat we nog niet op voorsprong stonden en de tweede keer om toch nog te proberen topscorer te worden. Maar winst zat er niet in.

Job op bord 5 kreeg een taaie Caro-Kann te verwerken. Job kreeg wat meer initiatief en trok de partij meer naar zich toe. Toen Job een stuk won, probeerde zijn opponent met veel schaakjes er nog een remise uit te slepen. Dit bleek, na lang heen en weer lopen met de koning, tevergeefs, en Job won.

Op bord 6 bij Michael kreeg hij meer spel toen z'n tegenstander plots een pion weggaf in het middenspel. Het werd Michael helemaal makkelijk gemaakt toen de Nijmegenaar, om z'n stelling nog te redden, een 'dame offer' probeerde met daarna een zgn. 'Mat achter de paaltjes'. Toen dat niet lukte gaf de UVS-er op. 

Rob op bord met 7 won al na 7 zetten een stuk, en maakte, zonder veel moeite, korte metten met zijn tegenstander. Ruud op bord 8 speelde een vlakke partij, zonder in de problemen te komen maar ook zelf met weinig aanvalskansen. Ruud stond misschien heel iets beter, ook door het loper-paar, maar remise was hier een terechte uitslag.Conclusie van het seizoen:

Tegen de op papier sterkere teams hebben we goed gepresteerd, en tegen de op papier mindere hebben we punten laten liggen. Een 3e plaats in deze klasse is daarom een goed resultaat, en een juiste afspiegeling van ons seizoen. 

Wie weet strijden we volgend jaar mee om het kampioenschap van de 2e klasse? ;)Individuele scores:

Michael 4,5 uit 6

Rob en Han S. 4,5 uit 7

Job en Gert-Jan 4 uit 7

Han v/d L. 3 uit 7

Ruud en Frank 2,5 uit 6

Tim 1 uit 2

Luuk 0 uit 1ZEPERD ROKADE 2 TEGEN THEOTHORNE 1

 

Opnieuw kon het 2de team van Rokade niet winnen. In de strijd om degradatie tegen Theothorne 1 uit Dieren werd een gevoelige nederlaag geleden.

 

De tussenstand van 3,5 - 3,5 deed een spannend slot vermoeden. Maar Han Schuurmans, die nog als laatste bezig was, stond zo slecht dat een overwinning of zelfs een remise niet meer te verwachten viel. Het slechte paard kon niet op tegen de sterke loper. Na een Russische opening was Han wat passief uit de opening gekomen en het kostte veel tijd goede voorzettingen te vinden. Zijn tegenstander bleef het initiatief houden en uiteindelijk moest Han de vlag strijken en was de nederlaag 3,5 - 4, 5 een feit.

 

Alles zal nu afhangen van de laatste -collectieve- ronde waarin Rokade tegen hekkensluiter USV 5 speelt. Wordt daartegen minimaal een matchpunt gehaald dan is de degradatie alsnog afgewend.

 

Terug naar de partijen. Job Geerdes was als eerste klaar. Het werd weer een typische Job partij, alleen nu tegen een tegenstander die op soortgelijke wijze attaqueerde. Met allerlei penningen was het moeilijk te voorspellen wie aan het langste einde zou trekken. Toen Job het venijnige schaakje Lg1 overzag was het uit. Gert Jan van Vliet opende behoedzaam met zwart. Hij speelde zetten als c6-d6-e6-g6. De beuk ging erin toen beiden over de f-lijn gingen aanvallen. Hoewel Gert Jan het eerste remise-aanbod nog afsloeg werd het niet veel later toch een puntendeling. Meer zat er niet in.

Han van de Laar kwam goed uit de opening en won een pionnetje. Omdat er lopers van ongelijke kleur op het bord verschenen en de tegenstander met matdreigingen druk kon blijven uitoefenen, kon eigenlijk een zetherhaling niet vermeden worden. Ook daarmee werd deze partij dus remise.

Op bord 5 kon ook Michael het niet afmaken. Na een sterke aanval op de koning, gaf hij de winst helemaal weg (computer zei achteraf +8 voor Michael), en moest in het verdere eindspel alle zeilen bijzetten om een halfje uit het vuur te slepen. Frank Roodzant kwam na een rommelige begin, aardig uit de opening. Na een nog rommeligere middenfase liet onze Rotterdamse schaakvriend zich mat zetten op de onderste rij. 

Enig lichtpuntje van de avond, naast de traktatie van Tim n.a.v. het kampioenschap van Rokade 3, was de eerste overwinning van Ruud een feit. Na een lastige opening, waar Ruud geen tijd had om te rokeren, won hij een belangrijk pionnetje. Dat pionnetje werd aan het eind van de partij een belangrijke verbonden vrij-pion, die Ruud de winst bezorgde. 

Ook Rob op bord 8 won. Hij schoof zijn tegenstander rustig en simpel weg, zonder enige moeite en tevens zonder kans voor zijn tegenstander.

Conclusie: op de eerste vier borden hadden we liever een punt meer gescoord (nu 1 uit 4). Door deze gevoelige nederlaag moeten we toch nog hard knokken tegen de hekkensluiter van onze klasse om niet te degraderen.Onnodig verlies tegen ASV 7Door 3 spelers van Rokade 2 werd er in Arnhem vooruit gespeeld tegen ASV 7. Dat had te maken met de wedstrijd van Rokade 1 een week later. Begrijpelijk, maar gezelliger en spannender is het toch als het team compleet aantreedt. We hadden in ieder geval de ambitie om met minimaal 1,5 en eigenlijk 2 punten weg te gaan, alles daarboven was mooi meegenomen.

Op bord 1 speelde Han Schuurmans tegen Jan Vermeer (1743). Een man met de reputatie vaak remise te spelen. Han wilde daar verandering in aan brengen, dat lukte overigens ook. In een Siciliaan met tegengestelde rokades trok hij voortvarend ten aanval om …. helaas te stranden. Het sloeg allemaal net niet door. Ook Gert Jan van Vliet op bord 2 moest het onderspit delven tegen Hans Rigter (1753). Hij keek al snel tegen een gevaarlijke witte loper op b7 aan die ondersteund werd door een pion op a6. Hoewel GJ wel een tegenaanval probeerde op te zetten lukte het toch niet om een score neer te zetten. Op bord 4 speelde Han van de Laar tegen Rob van Belle (1724). Aanvankelijk was er niet veel aan de hand en stelde ik remise voor. Dat wilde Rob niet en gaandeweg kwam hij veel beter te staan. Een debacle tekende zich af. Maar daar waar de tegenstander vergat toe te slaan bleef ik op kansjes loeren, die diende zich aan met een paardschaak en winst van een volle toren. Daarmee werd de achterstand verkleind tot 2-1. Met een blauw oog keerden we huiswaarts. 

Een week later streden de 5 andere dappere strijders tegen ASV, met Luuk als invaller voor Ruud. We hadden Frank tactisch op bord 3 geposteerd hopende op een verrassing. Frank kwam goed uit de opening, en leek op de winst af te gaan tegen een tegenstander met 200 elo punten meer. Frank's aanval zette echter net niet door waardoor het remise werd. Prima resultaat, dat wel! 

Job overblufte weer eens z'n tegenstander met snelle en risicovolle zetten. Door handige trucjes, vorkjes en schaakjes kon Job zijn tegenstander naar de rand van de afgrond duwen. Vloekend over de speelsnelheid van Job gaf de ASV-er zich gewonnen 30 seconden tegen een uur voor Job). 

Luuk kon helaas geen goed resultaat halen (wellicht had dit te maken met zijn gekozen route naar de speellocatie van ASV), werd snel naar achteren gedrukt, en moest materiaal weggegeven om mat te voorkomen. Dit resulteerde alsnog in verlies voor Luuk.

Rob op bord 7 stond de hele partij beter en leek af te gaan op een overwinning. Echter verslikte Rob zich in sluwe trucjes van zijn tegenstander in het eindspel. 

Dit verlies betekende de winst voor ASV. 

Michael was nog bezig en stond inmiddels een stuk voor. Door wat stoorzenders in de speelruimte, bij elk hardop gesproken woord waren er verscheidene ASV-ers die dan meteen een leeglopende fietsband imiteerden, werd Michael van zijn apropos gebracht. Michael overzag een mat in 2 en moest z'n toren geven. Gelukkig lette Michael's tegenstander niet goed op de tijd, en ging, met mat-in-2 voor de boeg, door zijn vlag. 

Eindstand: ASV 7 - Rokade 2 4,5-3,5

Conclusie: onnodig verlies geleden, echter lijken we wel veilig te zijn voor degradatie met de onderste twee teams nog voor de boeg. Rokade 2 op achterstand tegen ASV 7Door 3 spelers van Rokade 2 werd er in Arnhem vooruit gespeeld tegen ASV 7. Dat had te maken met de wedstrijd van Rokade 1 een week later. Begrijpelijk, maar gezelliger en spannender is het toch als het team compleet aantreedt. We hadden in ieder geval de ambitie om met minimaal 1,5 en eigenlijk 2 punten weg te gaan, alles daarboven was mooi meegenomen. Het liep echter anders, alhoewel een slotdoelpunt in de laatste minuut nog voor een beetje hoop zorgde. Kan het wonder van Zutphen zich herhalen?Op bord 1 speelde Han Schuurmans tegen Jan Vermeer (1743). Een man met de reputatie vaak remise te spelen. Han wilde daar verandering in aan brengen, dat lukte overigens ook. In een Siciliaan met tegengestelde rokades trok hij voortvarend ten aanval om …. helaas te stranden. Het sloeg allemaal net niet door. Ook Gert Jan van Vliet op bord 2 moest het onderspit delven tegen Hans Rigter (1753). Hij keek al snel tegen een gevaarlijke witte loper op b7 aan die ondersteund werd door een pion op a6. Hoewel GJ wel een tegenaanval probeerde op te zetten lukte het toch niet om een score neer te zetten. Op bord 4 speelde Han van de Laar tegen Rob van Belle (1724). Aanvankelijk was er niet veel aan de hand en stelde ik remise voor. Dat wilde Rob niet en gaandeweg kwam hij veel beter te staan. Een debacle tekende zich af. Maar daar waar de tegenstander vergat toe te slaan bleef ik op kansjes loeren, die diende zich aan met een paardschaak en winst van een volle toren. Daarmee werd de achterstand verkleind tot 2-1. Met een blauw oog keerden we huiswaarts. Voor de overige spelers de schone taak om nog minimaal 3 uit 5 te scoren tegen de nummer laatst van klasse 2D.

Op donderdag 21 januari mocht Rokade 2 thuis aantreden tegen Zevenaar 2.

Een overwinning zou, op basis van het spel de laatste wedstrijden, wel verdiend zijn. Met twee gelijke spelen de laatste twee ronden, begon Rokade 2 als nummer laatst uit de poule. Met een overwinning zouden we echter wel ineens derde kunnen staan.Job haalde de eerste overwinning binnen in iets meer dan een half uur. Job speelde tegen een speler met een soortgelijke speelstijl, waardoor het een soort rapid-parij werd. Beide aanvallend, en sneller spelend dan ze konden schrijven. Job’s aanval sloeg goed door waardoor hij veel materiaal kon binnen harken, en zijn tegenstander wel op moest geven.

Michael kwam goed uit de opening op bord 3 met zwart. Hij kon zijn voordeel echter niet naar winst omzetten, zeker niet nadat de dames geruild waren. Michael liep even een rondje langs de andere borden, zag dat het goed was, en bood zijn tegenstander remise aan die aangenomen werd.

Het volgende punt voor Rokade werd gescoord door Gert-Jan op bord 4. Geen strobreed werd Gert-Jan in de weggelegd, en nadat de toren op f7 binnenkwam en een (mat)aanval op h7 dreigde, gaf de Zevenaarder(of Zevenees?) op.

Rob won ook zijn partij op bord 5. In het middenspel won hij een pionnetje, en kreeg hij de betere stelling. Toen Rob ook nog een stuk kon winnen, gaf zijn tegenstander, allicht iets te snel, op.

De enige verliespartij van de avond kwam van Ruud op bord 7. Hij overzag een gevaarlijke aanval van zijn tegenstander, en moest daardoor zijn toren geven. De eerste overwinning die avond voor Zevenaar was daardoor binnen.

Frank op bord 8 stond hopeloos, met alleen een toren+paard tegen een dame en een sloot (vrij)pionnen.

Frank blufte en speelde gewoon door. Het leek die avond toch nog spannend te gaan worden (3,5-1,5 voor Rokade 2 op dat moment). Toen de tegenstander van Frank toch nog in een paardvork trapte, én dus zijn dame moest inleveren, won Frank de partij alsnog! Frank bedankte zijn tegenstander, én natuurlijk ook Fanum Fortunae.

De eerste overwinning dit seizoen was dus binnen, met alleen de Han-nen nog bezig.

Han Schuurmans op bord 1 speelde een degelijke partij en kon in het middenspel een pionnetje meepikken. Hij kon gemakkelijk het eindspel in, om vervolgens nog een paar pionnetjes meenemen, en de overwinning veilig te stellen.

Han van de Laar op bord 6 won ook eindelijk zijn eerste partij van dit seizoen. Nadat zijn eerste aanval nog afgeslagen werd, kon hij bij zijn tweede poging de winst binnen halen door zijn dame+toren op de 6e rij te positioneren, waardoor zijn tegenstander niets anders kon doen dan opgeven.

Topscorers tot nu toe:

1. Han Schuurmans 3,5 uit 4

2. Gert-Jan 3 uit 4

3. Rob 2,5 uit 4

Han en Michael verslaan de wedstrijd maar niet de tegenstander

De wedstrijd tegen Zutphen werd in 2 delen gespeeld. Han en Han kwamen een week eerder dan de anderen in de stromende regen aan in Zutphen, na een omleiding vanwege een gekantelde vrachtauto. Ook Job speelde vooruit en kwam op eigen gelegenheid. Hij had wit en opende op het 3de bord met 1. e4; c5 2. a3. Om even later met b4 een pion te geven. Deze zag hij niet meer terug en hoewel de stelling nog razend ingewikkeld werd, kwam hij nooit toe aan een beslissende aanval. Zijn K-vleugel was een en al gatenkaas. Niet te houden dus. Han L, op bord 2, kwam al snel onder druk te staan en hoewel zijn tegenstander wat onconventioneel speelde met b.v. f3, ging het pas mis toen Han volkomen onnodig op de 17de zet e4 speelde en die belangrijke pion meteen weg gaf. Hij won die even later wel weer terug, maar dat kostte een paar zetten later de kwaliteit. Daarmee  was het 2-0. Bij Han S op het 1ste bord bleef eigenlijk het evenwicht steeds bewaard. Hoewel Han vond dat hij wat beter stond was het niet erg duidelijk of en waar hij het kon forceren. In een gelijke stelling werd dan ook maar remise gegeven. Zo konden Han en Han weer terug naar Winterswijk, de vrachtwagen lag overigens nog steeds in de berm, en Job naar Lichtenvoorde.

Een week later speelden Gert-Jan, Frank, Michael, Rob en Ruud.

Rob won met wit op bord 7 door snel via de damevleugel binnen te dringen. Door middel van een mooi paard op c6, ondersteunend door een sterk loperpaar blies hij zijn tegenstander weg en won na ruim een uur spelen. Rond dezelfde tijd was Frank op bord 5 ook klaar. Frank kwam wat minder goed uit de opening, en kon dit nadeel niet meer omdraaien. Zonder counterkansen konden de stukken snel weer terug in het doosje. Volgens de teamcaptain kwam dit verlies overduidelijk doordat Frank een voetbalshirt had aangetrokken van Rotterdamse club. 

Inmiddels was de stand 3,5-1,5 in het voordeel van Zutphen. Ruud stond iets minder maar niet verloren, Gert-Jan en Michael stonden wel een stuk beter dan hun tegenstanders. We gingen voor een gelijkspel.

Ruud bood snel remise aan wat werd aangenomen. Michael won 2 pionnen met constante dreiging op de koning, wat winst opleverde. Gert-Jan won een stuk en speelde dit ook, op routine, uit naar een overwinning.

Eindstand, na een mindere start, wederom 4-4.

Rokade 2 geeft winst weg tegen SMB 2

Rokade 2 mocht de eerste thuiswedstrijd van het seizoen aantreden tegen SMB 2 uit Nijmegen. Door vervoersproblemen bij SMB waren wij coulant genoeg om de wedstrijd in tweeën te delen.

Ruud aan bord 7 kwam niet goed uit de opening, en offerde tot ieders verbazing, zijn loper voor 2 pionnen. Hier kwam nog een derde pion bij voor Ruud in het eindspel. Dit eindigde in remise doordat wit niet goed gebruik maakte van het stukvoordeel, en Ruud's pionnen ook niet ideaal gepositioneerd stonden (pionnen o.a. op b5, b6, c5 en c6). In de analyse achter bleek dat Ruud gewonnen stond.

Michael kreeg aan bord 3, na een klein foutje, een op het oog zware aanval te verduren. Nadat de rook was opgestegen bood Michael zijn, qua rating sterkere, tegenstander remise aan die gretig aangenomen werd. Achteraf bleek dat Michael binnen 2 zetten een stuk kon winnen. Balen dus!

Gert-Jan speelde een sterke partij aan bord 4. Actief spel, en het passieve spel van zijn tegenstander, leidde tot materiaalvoordeel voor Gert-Jan. Op de automatische piloot kon Gert-Jan, met een paar pionnen meer naar het eindspel afwikkelen, en de partij winnen.

De andere 5 partijen werden een week later gespeeld. Ook hier was Rokade schappelijk om even te wachten op de te laat vertrokken Nijmegenaren.

Job won aan bord 1 door middel van een mooie aanval op de koning. Hij zette zijn twee paarden sterk neer, kon pionnen via de g-lijn en h-lijn naar voren laten marcheren en zo doordringen tot de koning en de partij binnen halen. Han Schuurmans, al het hele seizoen uitstekend in vorm verkerend, won aan bord 2. Door actief spel zette hij vanaf de eerste zet meteen druk op de tegenstander. Door een tactisch sterke aanval op de koning via de h-lijn kon hij de partij eenvoudig binnen slepen. De stand was ondertussen hierdoor 4-2 voor Rokade.

Helaas verloor Frank aan bord 5 in het middenspel een pion en liep meteen achter de feiten aan. Zijn tegenstander pakte deze voordeeltjes goed aan, en bezorgde SMB de eerste winstpartij. Helaas voor Rokade, verloor Rob aan bord 8 op identieke wijze.

Aan Han v/d Laar aan bord 6 om het remise-achtige, maar chaotische, eindspel in het voordeel van Rokade te beslissen. Het lukte Han jammer genoeg niet, en helaas verloor hij door een verkeerde voortzetting en door het weggeven van een toren.

Eindstand 4-4

Conclusie: niet verloren, maar een overwinning was zeker niet onverdiend geweest. 3,5 punt op de eerste vier borden, maar te weinig punten op de onderste vier.

Velp 1 tegen Rokade 2

Op vrijdag de 16e speelde het 2e tegen de gedoodverfde kampioen Velp 1. Wij zagen onszelf niet als kansloos hoewel we op papier met 6,5-1,5 zouden moeten verliezen. Maar dat bleek ook wel tijdens de wedstrijd. Ook in de pot kwamen we op voorsprong, Han S speelde echt een puike partij, vanaf het begin had hij zijn tegenstander in de wurggreep en die liet hij pas los toen het volle punt binnen was. Niet lang hierna volgde een remise van Rob, ook voor hem de vuurdoop voor Rokade. Tegen de ervaren Tichelman had hij wel een optisch overwicht maar dat kon nooit omgezet worden in materiaal. Terechte uitslag dus. Gelijk werd het weer door Job, enigszins tactisch vanwege zijn speelstijl hadden we hem aan bord 1 geplaatst. Al het snelle spel en creatieve geschuif ten spijt… zijn tegenstander met bijna 400 ratingpunten meer trapte er allemaal niet in. De partij duurde in tijd lang maar in zetten niet, zonde maar een beetje ingecalculeerd. Velp kwam op voorsprong aan bord 8. Ruud speelde een moeilijke partij. Midden in het middenspel bood hij remise aan om 2 zetten later weggeofferd te worden, ‘die had ik niet gezien’ was het eerlijke antwoord. Zijn tegenstander wel dus… 2,5-1,5 achter met 1 bord een betere stelling, 1 onduidelijk en 2 minder, prognose 3-5 en met wat mazzel misschien een onterecht puntje. De mindere stelling van Han L tegen de zeer ervaren Schadd werd vakkundig uitgebuit. Han kwam lastig uit de opening, wist een gelijkwaardige stelling te bereiken, bood remise aan (tegenstander wilde wel maar mocht niet van teamleider), maar werd er toch langzaam op ervaring afgeschoven. Gert-Jan zorgde er voor dat de punten in Velp bleven, tegen voormalig dameskampioene van Nederland Erika Belle speelde hij het niet geweldig. Na een vlakke opening kwam een stelling in het middenspel waarbij alle initiatief aan onze kant lag en zwart weinig ruimte had. Een onnauwkeurigheid kostte een pion, hierna werd handig afgewikkeld naar een eindspel met een pion minder. Ondanks alle moeite om er nog eeuwig schaak uit te halen lukte dit niet en na een schijnoffer van de dame konden de stukken in het doosje. Nieuwe man in het tweede Frank speelde een heerlijke pot. Hij viel ongegeneerd aan met c4 t/m f4 waardoor zijn tegenstander enigszins het spoor bijster raakte. Door een onoplettendheid kon Frank een tussenschaakje plaatsen en een stuk winnen. Dit gaf hij niet meer weg en zijn eerste overwinning in het tweede staat genoteerd. Als laatste was invaller Tim nog bezig, hij speelde in plaats van teamleider Michael die verhinderd was. Tim speelde zoals we Tim kennen… een blik op het bord leerde dat hij een stuk achter stond maar dat op het bord aan beide kanten van alles instond of gepend stond. Tim bleef actief en creatief spelen en bleef problemen opzoeken voor zijn tegenstander. Het stuk bleef hij achter staan maar de dreigingen waren zodanig dat de Velpenaar Tims remise-aanbod aannam met de woorden ‘ik kan niet meer helder denken, zie het allemaal niet meer’. Al met al een 3-5 nederlaag, net als het 1e. Beter dan op papier verwacht mocht worden en met heel veel mazzel hadden we nog iets kunnen stelen. Niet ontevreden als dit spel en deze spirit wordt doorgezet.SEIZOEN 2014-2015 (3e klasse F)Speelschema Rokade 2 (Witteveen, Hahne, Broertjes (c), A. Eisink, vd Laar en Demkes)R1: donderdag 16/10 Rokade 3 – Rokade 2 → 2,5 – 3,5

R2: donderdag 13/11 Rokade 2 – Kameleon → 3,5 – 2,5

R3: dinsdag 16/12 Zevenaar 3 – Rokade 2 → 2 – 4

R4: donderdag 15/1 Rokade 2 – Groenlo → 5,5 – 0,5

R5: donderdag 12/2 Rokade 2 – Voorst 3 → 3,5 – 2,5

R6: maandag 9/3 Aalten – Rokade 2 → 2 – 4

R7: maandag 20/4 in Voorst slotronde Rokade 2 – Doesborgh → 3 – 3ROKADE 2 KAMPIOEN 

Adembenemend was de laatste partij van Michael Broertjes tegen zijn tegenstander uit Doesburg. Rokade stond met 3-2 achter en alleen winst was voldoende voor een gelijkspel en ….. belangrijker nog ….. het kampioenschap. Het was tevens de laatste partij van de gezamenlijke speelavond in Voorst. Er speelden 8 teams dus 48 spelers op 24 borden. Bij het welkomstwoord werd het nog even uitgelegd door de wedstrijdleider. Alleen bij winst van Doesborg waren zij kampioen, in alle andere gevallen Rokade 2. Bij verlies zou Groenlo degraderen. Dat laatste gebeurde ook. Naast de 48 spelers waren er ook nog diverse supporters meegekomen naar de voetbalkantine van Voorst. Van Rokade waren dat de voorzitter Gert Jan van Vlieten Menno Dorst. Zij konden zich verheugen op een boeiende avond. 

Al weken van tevoren werd er door de teamleider nagedacht over de beste opstelling. Maar aan iedere variant kleefde één bezwaar. Wat als de tegenstander hetzelfde zou doen. Uiteindelijk was Michael eruit en stuurde een paar dagen voor de wedstrijd de opstelling door. Op bord 1 speelde Marinus Demkes een goede partij. Lang ging het gelijk op  en hij bood zelfs remise aan (onderdeel van de tactiek), maar zijn tegenstander wilde doorgaan en kwam in een verloren stelling terecht. Marinus vond echter niet de goede voortzetting en verloor helaas. Jan Hahné was toen al klaar. Hier accepteerde zijn tegenstander het remisevoorstel wel in een gelijke stelling. Dat kwam goed uit. Ook Han van de Laar bood remise aan op bord 3, net toen hij de grootste problemen opgelost dacht te hebben. Zijn tegenstander wilde het niet en won prompt een pion. Dat werd nog lastig verdedigen, maar toen Steinhauer het even later zelf aanbod nam Han het toch maar aan. Op bord 4 speelde Geert Koster een goede partij. Het werd een heel gelaveer met toren en paarden, maar toen Geert een pion verloor werd de druk te hoog. Na nog een verloren pion was er geen houden meer aan.  

Toen kwam het aan op de onderste 2 borden. Hier had Michael vooraf op 2 punten gehoopt en minimaal een punt op de eerste 4 borden. Dat ene punt was al binnen. Op bord 6 speelde Tim Witteveen goed en hij zorgde voor veel verwarring op de D-vleugel. Eigenlijk kwam hij geen moment in gevaar, speelde goed geconcentreerden haalde een heel belangrijkeoverwinning binnen. Daarna waren alle ogen op Michael Broertjes gericht. Het was inmiddels al ruim na elven en het werd een alles of niets wedstrijd. Remise werd afgeslagen als zijnde niet nuttig. Het was erop of eronder. De kansen wisselende, er was tijdnood en het overgebleven, maar toch nog talrijke publiek, zag een  wonderbaarlijke doorbraak van de zwarte d-pion.  Met een dame en toren tegen toren en wat pionnen moest de Doesborgh-speler opgeven en was het kampioenschap onder luid gejuich een feit. Daarmee was Michael meteen topscoorder met 7 uit 7. De huldiging bestond uit een biermandje,een schaakboekje en de kampioensfoto. Al met al was een mooi seizoen.  ROKADE 2 wint van schakers Aalten

Met 2 overwinningen en 4 remises behaalden de Lichtenvoordse schakers een ruime overwinning op het zestal van Aalten. Daarmee komt Rokade op 12 matchpunten uit 6 wedstrijden. Met nog een wedstrijd voor de boeg tegen schaakvereniging Doesborgh, heeft Rokade het kampioenschap in eigen handen.

Als eerste was Tim Witteveen op bord 5 klaar. Over het algemeen leren schakers om niet te snel met de dame te spelen. Tim deed het toch op zet 6. Het leverde hem even later via een schaakje een stuk op en meteen nog een. Na 13 zetten en een half uurtje spelen was het 1 - 0. Marinus Demkes op bord 5 deed er iets langer over. Hij trof de speler met de hoogste rating, maar had licht voordeel. Een tactisch geplaatst remise-aanbod werd dan ook snel aangenomen. Invaller Ruud Goossens op bord 4 moest zich nauwgezet verdedigen, hij kreeg een flinke aanval op zijn koning te verduren. Toen die niet doorsloeg was remise een logische uitslag. Debutant Frank Roodzant speelde op bord 3 een Schotse partij, waardoor hij een sterk centrum kreeg. Hij gaf echter het voordeel uit handen, zoals Frank zelf zei: “ik speelde goed in het begin, maar mijn tegenstander is er goed uitgekomen”. Ook hier werd tot remise besloten.

De tussenstand was toen 2,5 – 1,5. De beide topscoorders Michael Broertjes op bord 2 en Han van de Laar op bord 1 speelden toen nog voor de overwinning. Het volle punt en daarmee ook de 2 matchpunten werden door Michael binnengehaald. Na dameruil op de 4de zet en het overslaan van het middenspel, kwam hij in een gunstig eindspel terecht. Toen Michael ook nog een stuk won was het een kwestie van techniek. Met 2 lopers tegen 1 loper en beiden 5 pionnen kon het niet meer mis gaan. Toen zijn tegenstander hem de hand schudde, kon Han van de Laar ook meteen remise voorstellen aan zijn opponent. De stelling was nog steeds in evenwicht, maar de buit was binnen. Verder spelen was dus overbodig. Daarmee gaat Rokade een spannende laatste ronde tegemoet. Deze vindt plaats op maandag 20 april.

Weer een stap dichterbij

Met de gedachte dat medekoploper Doesburg op dinsdag had verloren van de Kameleon uit Terborg, speelden de dappere strijders van Rokade 2 thuis tegen het op papier zwakkere Voorst 3.

Er moest gewaakt worden voor onderschatting, want Voorst 3 had Rokade 3 verslagen in een vorige ronde.

De wedstrijd ving aan om 20.00 uur, en na 6 zetten stond Jan Hahne aan bord 3 al twee pionnen voor. Jan moest echter wel zijn dame tegen twee torens ruilen, maar speelde dit voordeeltje vakkundig en degelijk, zoals we Jan kennen, uit. Even daarvoor had Michael Broertjes aan bord 4 zijn tegenstander na 23 zetten stikmat gezet. Stikmat? Stikmat is als de koning schaak staat, maar alle vluchtvelden geblokkeerd zijn door zijn eigen stukken. Stikmat kan alleen door een paard gegeven worden. Michael hield daarmee zijn persoonlijke score dit seizoen op een 100% score.

Marinus Demkes speelde een degelijke partij met wit aan bord 6. Er gebeurde geen gekke dingen en daarom werd er, na een uur spelen, tot remise overeengekomen. Op bord 2 bij Tim Witteveen gebeurde wel wat eigenaardigs. Tim, dit seizoen een score van 3 uit 4, had duidelijk een off-day. In het middenspel gaf Tim, tot ieders verrassing, prompt zijn dame weg tegen iemand met 500 elo-punten minder. De Voorstse speelde dit goed uit waardoor de spanning terug kwam: 2,5 - 1,5 voor Rokade 2.

Han van de Laar kwam, op bord 1, lastig uit de opening met zwart. Tegen een Gesloten Siciliaan (1. e4 c5. 2. Pc3) moest hij alle zeilen bijzetten om zijn koning in veiligheid te brengen. Toen de grootste dreiging weg was kon Han zijn stukken goed positioneren, een stuk winnen en de partij winnen. Hiermee behield ook Han zijn 100% score dit seizoen, en haalde tevens het beslissende punt van de avond binnen, 3,5 - 1,5!

Andre Eisink speelde aan bord 5 met zwart dus alleen nog om de bekende baard van de keizer. De hele partij stond Andre positioneel beter, maar hij liet zich in het eindspel naar achteren duwen. Toen Andre een remisekans miste, door middel van 'eeuwig schaak', was het over en uit.

Evenwel een nipte overwinning voor Rokade 2, namelijk 3,5 - 2,5, maar door het verlies van Doesburg komt Rokade 2 alleen aan kop te staan in klasse 3F. Voordat de champagne ontkurkt kan worden, moet er eerst nog goed gespeeld worden tegen Aalten en Doesburg.

SCHAKERS ROKADE 2 WINNEN VAN GROENLO

Met een ruime overwinning van 5,5 – 0,5 wonnen de schakers van Rokade 2 hun competitiewedstrijd tegen het zestal van Groenlo. Daarmee blijft Rokade 2 medekoploper. Ook de drie vorige wedstrijden werden gewonnen, alhoewel dat heel wat moeizamer ging. Nu was de overwinning geen moment in gevaar. Vanaf het begin kwamen de spelers van Rokade al snel in het voordeel.

Op bord 5 won Marinus Demkes al snel 2 pionnen en toen ook nog een toren. Daarna was het een kwestie van afruilen en het eerste punt kon worden genoteerd. Dat werd als snel gevolgd door een overwinning van André Eisink. Ook hij kwam een pion voor en kon later een volle toren slaan, 2-0. De tactiek van teamcaptain Michael Broertjes was om op de onderste drie borden 3 punten te halen en dan minimaal een halfje op de overige borden. Omdat hij zelf ook snel won op bord 4 was dat deel van de doelstelling bereikt. Michael stond heel kort een pion achter, maar dat maakte deel uit van een mooie combinatie die stukwinst opleverde.

Jan Hahné op bord 2 kreeg daarna de taak om in ieder geval remise te maken. In gelijke stelling lukte dat ook, het was een afruilpartij zonder noemenswaardige problemen. Daarna werd een punt door Han van de Laar op bord 1 binnengehaald. Eigenlijk lag de basis voor zijn overwinning aan het verhinderen van de rokade bij de tegenstander. De druk op de witte stelling werd daardoor te hoog. Tim Witteveen kon toen vrijuit spelen en zelfs een remiseaanbod afslaan. Tim had toen al een pion meer en won er nog een 2de bij. Er volgde ook nog stukwinst en grote tijdnood bij zijn tegenstander. Dit alles was uiteindelijk voldoende voor de ruime zege. Nog 3 wedstrijden te gaan dit seizoen.Rokade 2 door het oog van de naald

Op dinsdag 16 december stond de lastige uitwedstrijd tegen Zevenaar 3 op het programma voor de schakers van Rokade 2. Wellicht dat deze avond getypeerd kan worden als 'het geluk van de toekomstige kampioen', wie zal het zeggen.

Aan de zijde van Rokade 2 viel Gerard Wolters op bord 6 in voor Andre Eisink. Een lastige avond bleek het voor Gerard, aangezien hij tegen een visueel gehandicapte speler mocht spelen. Het vergt een iets andere aanpak, dan de meeste potjes. Gerard kwam goed uit de startblokken, offerde een stuk voor 3 pionnen + een aanvallende stelling. Gerard dacht niet dat hij de partij nog kon winnen, bood zijn tegenstander remise aan, en remise werd het. Goede invalbeurt dus!

Even daarvoor had Jan Hahne op bord 2 zijn meerdere moeten erkennen in zijn tegenstander. Na een lastige opening kon Jan helaas een geniepige aanval over de F-lijn van zijn tegenstander niet pareren en verloor hierdoor veel materiaal. Nadat Jan zag dat zijn stelling niet meer te redden viel, gaf hij op.

Ondertussen had Marinus Demkes het lastig met zwart op bord 4, en had een kwaliteit moeten geven om nog enigszins een fatsoenlijke stelling te krijgen. Toen de seconden wegtikten op de klok van de thuisspeler, bood Marinus remise aan. Enigszins verrassend werd dit aangenomen, ondanks de kwaliteit voorsprong. De stand 2-1 in het voordeel van Zevenaar inmiddels.

Tim Witteveen speelde op bord 3 weer een partij zoals alleen Tim dat kan. Tim won een kwaliteit in het middenspel, maar leek het later weer weg te geven en leek zelfs even mat te gaan. Na wat onorthodoxe manoeuvres van beide kanten behield Tim een voorsprong van 2 pionnen in het eindspel en dit, tot opluchting van Rokade, speelde hij netjes uit.

Michael Broertjes speelde op bord 5 met wit een solide partij. Na een goede opening schonk zijn tegenstander Michael een stuk cadeau die dankbaar aangenomen werd. Michael speelde de partij goed uit waardoor de stand op 3-2 in het voordeel van Rokade te staan kwam met alleen Han van de Laar op bord 1 nog bezig.

Han kwam met voordeel uit de opening, maar kon dit niet benutten. Na goed positiespel van zijn tegenstander moest Han zelfs drie pionnen weggeven. Met verder alleen nog dames op het bord kon Han zijn verlies tijdelijk uitstellen door steeds schaakjes te geven, en hopen op remise door middel van 'eeuwig schaak'. Het was inmiddels 3-2 voor Rokade, dus moest Zevenaar deze laatste partij winnen om gelijk te eindigen. Met beide nog 3 minuten op klok en de druk om te moeten winnen voor Zevenaar, blunderde de speler van Zevenaar. Hij probeerde met zijn koning uit de schaakjes van Han te lopen, waardoor hij zijn koning op dezelfde diagonaal als zijn dame zette. Hierdoor kon Han door middel van nog een schaak (zgn. Röntgenschaak) prompt de zwarte dame winnen, en zo kon Rokade toch nog met een overwinning naar huis. Weliswaar door het oog van de naald, maar zulke overwinningen smaken extra zoet.

Zevenaar 3 - Rokade 2 2 - 4Rokade 2 op kampioenskoers!

Op donderdag 13 november stond een lastige thuiswedstrijd tegen Kameleon uit Terborg op het programma. Het verliep echter anders dan dat de bookmakers hadden voorspeld.

Tim Witteveen won al snel en verrassend op bord 1 met zwart van zijn tegenstander, die ongeveer 300 ratingpunten meer had dan Tim, via een mooie mataanval over de F-lijn. Wellicht had onderschatting mee gespeeld bij de Kameleonspeler (en waarschijnlijk zenuwen omdat zijn telefoon afging, en Tim sportief genoeg was om de partij niet in zijn voordeel te claimen), maar het maakte de mataanval niet minder mooi.

Even later haalde Jan Hahne een mooie remise binnen voor het team, door met zwart degelijk naar een gelijkspel te spelen. De uitslag gaf de verhoudingen op het bord goed weer, aangezien de stelling dichtgeschoven was.

Han v.d. Laar speelde op bord 2 met wit een mooie aanvallende partij, wat hem een mooie stelling en veel druk naar voren opleverde. Zijn tegenstander kon opgeven, nadat Han via een penning een paard won. Zonder compensatie voor dit stuk betekende dit dat Han’s tegenstander terecht opgaf.

Helaas op de borden 4 en 6 moest Rokade 2 twee verliespartijen incasseren. Op de beide borden stonden Andre Eisink (op bord 4) en Marinus Demkes (op bord 6) goed in het middenspel. Andre zag echter een combinatie van zijn tegenstander over het hoofd wat hem een stuk kostte, en ever later nog een stuk, waardoor Andre moest opgeven. Marinus stond op bord 6 goed, en had zelfs een pion voorsprong. Toen Marinus een volgend pionnetje wilde winnen met zijn paard overzag hij dat het pionnetje gedekt stond, wat Marinus een paard kostte. Zijn tegenstander speelde dit, helaas voor Marinus en Rokade 2, goed uit.

De stand was hierdoor inmiddels 21/2-21/2.

Michael Broertjes was nog bezig op bord 5, en had in het middenspel via een mooie combinatie een stuk gewonnen. De beide dames stonden nog wel op het bord in het eindspel, dus moest Michael nog wel even op ‘eeuwig-schaakjes’ letten, zodat het geen remise zou worden. Ondanks dat Michael een mat-in-3 mistte, wist hij de partij toch redelijk eenvoudig naar winst om te zetten.

Een mooie winst door Rokade 2 tegen een op papier sterkere tegenstander! Op naar en tegen Zevenaar 3 op dinsdag 16 december, en op naar het kampioenschap!Rokade 3 kanonnenvoer voor Rokade 2 in schaakderby?

Op donderdag 16 oktober mocht Rokade 2 voor hun eerste externe wedstrijd, op weg naar het kampioenschap, aantreden tegen Rokade 3. Rokade 2 speelde weliswaar uit, wat weer een uitwedstrijd scheelt. We kregen van het thuisspelende team dan wel geen gratis drankje aangeboden, maar dat moesten we dan maar voor lief nemen. Het beloofde een onnodig spannende avond te worden.

Han van de Laar op bord 2, en Michael Broertjes op bord 4 waren al vroeg klaar. Han won vrij snel veel materiaal, na zijn zwarte stukken sterk gepositioneerd te hebben. Zijn tegenstander, Arjen Houben, kon niet anders dan opgeven. 5 minuten later kon ook Hans v/d Gevel tegen Michael opgeven na het weggeven van een toren in de opening. Na 45 minuten stond Rokade 2 dus op een comfortabele 2-0 voorsprong. De andere partijen liepen alleen anders dan deze eerste twee.

Na anderhalf uur tijd werd er besloten tot remise aan bord 1, bij Jan Hahne tegen Ruud Goossens. Beide spelers hadden kansjes gehad, maar konden deze kansjes van de ander makkelijk neutraliseren. Een terechte remise dus.

Niet veel later maakte Marinus Demkes op bord 6 met zwart ook remise. Een lastig eindspel met veel doorgeschoven pionnen, en verder geen stukken meer present, tegen Geert Koster. Te veel risico nemen en je gaat zelf de bietenbrug op, dus remise was terecht. De stand was hierdoor inmiddels 3-1 voor Rokade 2.

De meeste boeiende en de beslissende partijen kwamen van bord 3 en 5, waar Tim Witteveen tegen Gerard Wolters en Andre Eisink tegen Gert Nijenhuis speelden. Andre speelde een sterke Italiaanse opening, en kon hierdoor zijn stukken op mooie posities plaatsen. Dit leverde Andre een pion op, en even later in de partij, een tweede pion. Andre stond dus duidelijk op winnen! Desalniettemin wist Gert, wie bij de club bekend staat als Gert "Sly Fox (zoals Louis dat zou uitdrukken)" Nijenhuis zich via een sluwe aanval met dame en paard, Andre prompt mat te zetten! De eerste winstpartij van de avond voor R3, en de stand inmiddels 3-2 voor R2.

Aan bord 3 wist Tim slim gebruik te maken van het open huis aan de koningsvleugel van Gerard, wat Tim een torenwinst opleverde. Een makkelijk avondje voor Tim werd het allerminst! Na onderschatting van Tim en goed positiespel van Gerard kon Gerard met zijn loper+paard en toren bij de koning van Tim binnendringen, waardoor Tim genoodzaakt was zijn stukvoordeel en een vracht pionnen terug te geven, en het initiatief aan Gerard te laten. Gelukkig voor R2 mistte Gerard een mat in 1, (tip: geef schaak, het kan mat zijn!), en kon Tim via een schaakje de aanvallen van Gerard tenietdoen, waarna maar snel tot remise werd besloten. Een foutenfestijn wat eindigde in een gelijkspel.

Het belangrijkste was hierdoor de winst voor Rokade 2, met 3½ tegen 2½! Al was dit zeker met enig fortuin.

SEIZOEN 2013-2014Speelschema Rokade 2 (Hahne, Witteveen, Goossens, v. Noord, L. Eisink en Houben)R1: Rokade 2 is vrij

R2: donderdag 14 nov. Rokade 2 – Doesborghs 2 -----> 4,5-1,5

R3: dinsdag 10 dec. Gendringen – Rokade 2 ------> 2,5 – 3,5

R4: donderdag 16 jan. Rokade 2 – Zevenaar 2 ----> 1-5

R5: dinsdag 11 feb. Doetinchem 2 – Rokade 2 ---> 5-1

R6: donderdag 13 maart Rokade 2 – Kameleon ---> 1,5 – 4,5

R7: donderdag 10 april slotronde te Lichtenvoorde Aalten – Rokade 2

Op donderdag 13 maart stond de kraker tegen Kameleon op het programma. Op de eerste 3 borden zitten de sterke spelers. De tactiek was 3 punten halen op de lage borden en een halfje op de eerste 3. Dus zo gezegd, zo gedaan, ware het niet dat....... We begonnen zoals gewoonlijk met 0-0. Op bord 4 had Jan een stelling die in evenwicht was. Toen de tegenstander een remise aanbod, hapte hij toe. Jan was van mening dat er niet meer in zat. Als hij echter met de captain had overlegd of had gekeken op de overige borden, had hij gezien dat een remise onvoldoende zou zijn voor een overwinning. Van de andere kant waren we in elk geval van de hatelijke nul! Ruud zat aan bord 5 inspiratieloos te spelen en ondanks een schijnbaar beter positiespel, werd hij door een openlijn totaal van het bord geveegd. Zo ging het ook aan bord 2 met Arjen. Een ratingverschil van een paar honderd punten is onhoudbaar. Hoewel hij nog lang doorspeelde, met een hopeloze achterstand, besloot hij toch maar op te geven. Op bord 1 werd tot een remise besloten door Luuk. Een prima resultaat tegen ons aller bekende Egon Gijsbers. Er stond dus nu 1-3 op het scorebord. Tim stond ietsje minder op bord 3 tegen Pöpping, hoopte nog eeuwig schaak te kunnen geven, maar helaas was er een uitvlucht en even later 1-4. Alleen Leo was nog op bord 6 aan het knokken. Echter bleef het van beide kanten potdicht gehouden en een remise was het resultaat. Weer en nederlaag voor het potentiële kampioensteam.....

De stand in de poule is eigenlijk al beslist. Doetinchem 2 staat 1 MP voor op Aalten en speelt in de slotronde tegen Gendringen die met 1 MP helemaal onderaan staat. We zullen dus onderaan in de middenmoot eindigen, maar zullen onze laatste wedstrijd tegen Aalten meer voor de eer spelen, dan voor onze positie in de competitie.11 februari reisde Rokade 2 af naar Doetinchem. Op dinsdag speelt Luuk liever bridge, daarom was Marinus zijn vervanger. Hoe Doetinchem te bestrijden? Ach, tactisch heel simpel: Ruud aan 1 voor een remise, Marinus aan 2 voor een alles of niets, vervolgens de spelers hun favoriete kleur geven: Tim aan 3 met wit, Leo op 4 met zwart, Jan op 5 met wit en op 6 Arjan tegen een ratingloze....(jeugd?). Doetinchem 2 hield zich aan het vaste stramien, dus de tactiek klopte!

De openingen waren nog redelijk stabiel, maar na een uur begon zich toch op de meeste borden een lichte achterstand te vertonen. Ruud zag bij een complexe aanval, bij 4 zetten vooruit een loperzet niet die de dame aanviel met daar achter een toren.....dus kwaliteitsverlies. Jan maakte als eerste remise tegen hun teamleider met een rating van 1606. Daarna ging Leo de mist in. Een blunder, stuk weg tegen een pion. Tegen een speler van maar 1595 (hun zwakste op papier) was dit niet meer te herstellen. Arjen tegen de ratingloze was kansloos. Deze jonge knaap had ook zijn vorige partijen al gewonnen en zit nu op een TPR van boven 1800! Geen schande, maar 2,5- 0,5 achter.......

Marinus haalde, ondanks een pionnetje minder, toch remise tegen 1681. Knap gedaan, maar hiermee was een gelijkspel het maximaal haalbare. Ruud bood tegen zijn 1801 remise aan om hun de overwinning te gunnen, maar met nog steeds slechts een kwaliteit meer wilde Thomas Bijl doorspelen. Tja,...... even later ging Ruud voor de bijl.

Tim had een pionnetje minder en bood remise aan, maar zijn tegenstander hoorde dit niet? Doorspelen dus, echt doorspelen.....het ging om een vrijpion. Tim kon het steeds voorkomen dat promoveren zinvol was totdat hij zijn koning op het verkeerde veld had staan.....promotie en een vork met het paard koste hem zijn kop.

Deze wedstrijd maakte een einde aan alle kampioensaspiraties, het seizoen eindigt in de middenmoot..........

Rokade 2 tegen Zevenaar stond op het programma en dit was de gelegenheid om de koppositie op ons te nemen. Zevenaar staat onderaan en Rokade heeft nog geen verliespunt. Aalten en Doetinchem hebben deze speelronde gelijk gespeeld tegen elkaar zodat bij winst het kampioenschap een beetje gaat lonken. Zevenaar heeft 2 sterke spelers aan de hoge borden en de andere 4 zijn van ons niveau. Ik had een tactische opstelling bedacht waarbij Arjen aan bord 1 geofferd wordt en ikzelf bord 2 voor mijn rekening neem. Hierbij ga ik er van uit dat we toch zeker 3 punten op de lage borden halen. Goed, dit is de theorie. De praktijk bleek net iets anders. De opstelling van Zevenaar hield zich aan de theorie, maar daar was dan ook alles mee gezegd. We begonnen vol goede moed. Ikzelf opende een beetje ongelukkig en kwam duidelijk onder druk te staan. Ook de andere 5 kwamen allemaal in een wat mindere positie dan de tegenstander. Jan was de eerste die een zet over het hoofd zag: 0-1. Daarna volgde Tim. Hij was totaal van het bord geveegd en had 4 stukken minder dan zijn tegenstander, 0-2. Daarna volgde Luuk. Heel stil was hij overgegaan tot een potje vriendschappelijk tegen zijn tegenstander. Ik liep langs om de situatie te bekijken en het viel mij op dat het bord bij Luuk voller stond dan daarvoor. Ook gebruikte hij de klok niet meer. Navraag bleek dat hij verloren had: 0-3. Ondertussen had ik mijn slechte positie kunnen herstellen tot redelijk gelijkwaardig. Mijn tegenstander bood mij remise aan zodat zij als team de overwinning binnen hadden. Gezien het feit dat Leo en Arjen duidelijk slechter stonden, besloot ik het maar te accepteren: ½-3½. Daarna haalde Leo nog met een stuk achter een remise. Twee torens op de 2e rij bleken heel sterk: 1-4. Als laatste was Arjen nog bezig. Hij stond een kwaliteit en een pion achter, maar bleef verdedigen. Uiteindelijk zag zijn tegenstander de kracht van De7. Arjan verloor zijn loper en met slechts nog 2 minuten op de klok gaf hij op. Gevochten als een leeuw, maar het ratingverschil van 600 punten was toch iets te veel: 1-5.

Ondanks deze beschamende nederlaag heeft een snelle rekenaar toch een positief beeld: als we de overige 3 wedstrijden winnen, worden we KAMPIOEN!Nadat wij in de eerste speelronde vrij waren en de tweede wedstrijd weliswaar gewonnen, maar er geen verslag is gemaakt om de een of andere duistere reden, volgt hier het eerste verslag van de uitwedstrijd tegen Gendringen:

Enkele dagen voor de wedstrijd was mijn via via ter oren gekomen dat Luuk niet mee wilde spelen omdat hij bridgen belangrijker vindt, heb ik op het laatste moment zijn broer kunnen charteren. Andre begon voortvarend, echter met de verkeerde kleur! Er waren zeker al 15 zetten gespeeld toen ik het merkte. Er werd besloten om maar gewoon door te spelen, Andre vond dat hij beter stond en wilde doorspelen. En inderdaad zorgde hij voor het eerste punt aan het 5e bord. Enige tijd later verprutste Jan zijn betere stelling aan bord 2 en was de stand weer gelijk. Tim, de man in vorm, deed wat hij moest doen aan bord 1: winnen! Daarna maakte Leo remise op bord 4 en stonden we 2,5 – 1,5 voor met Arjan op bord 6 in een gelijkwaardige stelling en Ruud aan bord 3 met een pionnetje voor. Nadat Arjan een remise aanbod kreeg was er kort overleg. Accepteren! Stand 3-2 voor ons en als ik het rustig uit zou spelen was de winst binnen. Maar hoffelijk als ik ben, gaf ik mijn gepensioneerde tegenstander een remise aanbod wat na enig nadenken geaccepteerd werd. De buit was binnen. Moeizaam, maar dat maakt niet uit!Donderdag Rokade 2 Doesborgh 2
Ik speelde tegen Ben Lievers aan bord 2 met wit.
Op papier was Doesburg 1 van de mindere tegenstanders maar in het begin zag het daar allerminst naar uit,want: al in het begin werd bij Leo "Rokeren" verhinderd en kwam hij een loper achter te staan.
In gedachten hield ik rekening met een nederlaag op dat bord en mijn tegenstander gaf niks kado.Dit hadden we nog lang niet gewonnen dacht ik.
Ik had weleenswaar een goede aanvallende positie maar kon hier geen voordeel uit halen.
Mijn tegenstander wist iedere keer weer op tijd te verdedigen.
Uiteindelijk wist ik een pion te winnen maar speelde ik mijn loper vervolgens naar de verkeerde diagonaal.
Hierdoor werd mijn toren aangevallen terwijl deze was ingesloten.
Toevallig kon mijn paard redding brengen, maar na een aantal keer afruilen wist Ben onder de druk uit te komen en kon hij een counter opzetten.
Deze kon ik parreren door wederom af te ruilen maar hierdoor was de gecompliceerde partij die ik licht domineerde gereduceerd tot een vlakke remiseachtige stelling, dit werd ook de uitslag van mijn partij.
Ondertussen slaagde Leo erin om druk uit te oefenen op de damevleugel door zijn pionnen naar voren te spelen en wist hij wonderbaarlijk een loper achterstand om te zetten in een winstpartij, als zoiets lukt, lukt de rest ook en we wonnen dan ook ( iet wat geflateerd) met 4,5-1,5
terwijl het zeker in het begin gelijk opging.
Ik denk dat Doesburg de punten in het late middenspel en eindspel heeft laten liggen, maar veel tijd om de kijken had ik niet, aangezien ik druk was met mijn partij.
De tegenstander was erg sportief en iedereen was tevreden want het was wederom een leuke gezellige schaakavondRokade 2 seizoen 2012-2013De eerste ronde moesten we tegen het altijd lastige Aalten. Vorig jaar wonnen we met 3,5-2,5 en nu verloren we met 3,5-2,5. Ruud werd mijn vervanger, maar het mocht niet baten.De tweede ronde tegen Doesburgh ging het goed. Een 4-2 overwinning was het gevolg. In een volledige bezetting heeft alleen Luuk een punt laten liggen. Dit bleek de voorbode voor de rest van het seizoen. We lieten om de beurt onnodig punten liggen.Ronde 3 dachten we wederom met een volledige bezetting minimaal 4 punten te halen. Even zag het er ook echt naar uit. Met alleen Luuk en Ruud aan het spelen was het 1,5-2,5 voor Kameleon. Er werd diverse keren remise afgeslagen door Luuk en Ruud in belang van het team. Later bleek dit toch niet te winnen door Ruud terwijl Luuk de remise aannam.Ronde 4 moesten we tegen de latere kampioen Zutphen. We dachten met een tactische opstelling kans te maken op een gelijkspel. Tim en Marinus aan de lage borden zouden 2 zekere punten zijn. Het moest gek zijn of er zou nog ergens 2 remises binnen gesleept worden. Geheel onverwacht kwam van bord 1 een remise. Leo werd “opgeofferd” op bord 1 en ik op 2. Ik verloor maar Leo wist remise te maken, netjes. Later bleek Tim op een half punt te blijven steken en op de borden 3 en 4 verloren we. Een 4-2 eindstand. De tactiek bleek niet te werken. We bungelden op de een na laatste plaats.In ronde 5 zouden we alles rechttrekken. Ik zette optimistisch in met 4,5-1,5 voor ons. Het zou ook bijna 5-1 zijn geworden als Marinus zijn dame niet verkeerd neer zette, Leo zich niet gek liet maken door Van Aken (die echt wel goed is) en Gerard zichzelf niet mat zette. Dikke streep door de rekening. Ik moest alle zeilen bijzetten om van een zekere remise partij nog een winstpartij te maken. Maar goed ook want Doetinchem won in ronde 6 van Aalten en kwam daarmee op 3 matchpunten, net zoveel als ons.Dan moest het maar weer in ronde 6 gebeuren tegen Zevenaar. We zouden Gerard offeren om meer overmacht op de lagere borden te krijgen. Met Hans v.d. Gevel en Ruud als versterking gingen we opgewerkt naar Zevenaar. Hans liet zich helaas al snel van het bord af spelen. Leo en ik wonnen. Gerard verloor ook. Het zag er bij Ruud en Tim goed uit. Echter zag Ruud een combinatie over het hoofd wat hem zijn promotiepion kostte. Tim liet zich onder tijdsdruk ook van het bord spelen. Ruud haalde remise en Tim verloor. Weer viel het kwartje de verkeerde kant op. Doetinchem won van Aalten en kwam gelijk met ons.In de slotronde moest het uiteindelijk gebeuren. We wonnen met 4-2, mede door debutant Michael Broertjes en gingen daarmee zelfs Aalten en Gendringen nog voorbij. Een 5e plaats is onze eindplek.De persoonlijke scores:

Tim 3 uit 7

Marinus 4 uit 6

Leo 4 uit 7

Luuk 2 uit 6

Gerard 1,5 uit 5

Marnon 3,5 uit 6

Ruud 1,5 uit 3

Michael 1 uit 1

Hans vd G. 0 uit 1