Schaakvereniging Rokade Lichtenvoorde

opgericht 18 oktober 1956


Rokade 3


SEIZOEN 2017-2018 (3e klasse H)

(Koster ©, C. Wolters , G. Wolters, Eisink, ter Horst, v.Noord)


R1 vrij

R2 donderdag 16-11-2017 Rokade 3 – Lochem 1 → 3 – 3

R3 dinsdag 05-12-2017 Kameleon 1 – Rokade 3 → 4 – 2

R4 donderdag 25-01-2018 Rokade 3 – Doesborgh 1 → 4 – 2

R5 dinsdag 20-02-2018 Zevenaar 3 – Rokade 3 → 3 – 3

R6 donderdag 15-03-2018 Rokade 3 – Twello 1 → 1 – 5

R7 donderdag 19-04-2018 Groenlo 1 – Rokade 3 slotronde te Lichtenvoorde → 5 – 1


Groenlo 1 – Rokade 3

Met 2 invallers te weten Jan Gottschal en dirk Kuiperij togen we ten strijde tegen Groenlo. De partijen werden rustig opgezet,maar Jan aan bord 6

zag winstkansen en vloog meteen ten aanval,ondersteunt met paard en loper op de witte koningsstelling. Helaas liep het stuk en moest hij met een kwaliteit achter opgeven. Op bord5  bestookte Hans na een regelmatige afruil zijn tegen stander vanaf de baseline,hetgeen zijn tegenstander ook deed, helaas met een stuk meer.De2pionnen die daarvoor terug kreeg, zaten echter in een kluster en daardoor niet gevaarlijk.

2-0 achter dus. Dirk gaf ons weer nieuwe hoop door in een eindspel een onstuitbare vrijpion naar de overkant te loodsen.2-1

Cyril op bord3had met wit een evenwichtige stelling,maar met een pion achter,de zwarte loper van zijn tegenstander domineerde en schoof daarmee de partij uit.3-1.Leo opende met zwart Siciliaans maar kreeg een inferieure stelling,waardoor zijn koning hoogstpersoonlijk een vrijpion moest tegenhouden en derhalve niet kon meedoen aan een verdere verdediging. Het eindspel werd een catastrofe met 2 ongelijke lopers

maar 3 pionnen achter. Uiteindelijk moest ook hij de vlag  strijken.4-1Andre met wit kreeg een zwarte Leeuw verdediging(voor de insiders)

tegenover zich ,die hij duidelijk niet kende .Het werd een enorm gelaveer op een vol bord tot in de kleinste uurtjes,met nauwelijks voordeel 

voor een van beiden. Toch wist zijn tegenstander ergens een gaatje te vinden,en met een door braak op zijn damevleugel werd het pleit

beslecht.5-1

Een afstraffing vanjewelste die ik als interim captain liever anders had gezien,maar dat gold voor iedereen.

Lichtpuntje: klassebehoud was het doel en dat is gehaald. Klasse voor iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen.


Rokade 3 – Twello 1

We ontvingen Twello 1 en door omstandigheden speelden we met 3 invallers. We begonnen rustig maar Geert op bord 1 zag een stuk over het hoofd en gaf na 16 zetten nodeloos op. Op bord 4 kwam Jan plotseling in de problemen nadat zijn gevaarlijke loper op f5 verloren ging en een aanval langs de d-lijn niet te stoppen bleek. Dirk leek op bord 2 af te stevenen op de overwinning maar in het eindspel kon hij niet door drukken en moest hij genoegen nemen met een gelijkspel. Gerard offerde op bord 5 een paard om de aanval op de koningsvleugel door te kunnen zetten maar helaas kon de tegenpartij de stelling hier vast zetten en sloeg toen op de damevleugel genadeloos toe. Cyril leek, op bord 3,  in een rustig eindspel te zijn terecht gekomen maar de tegenstander kon de koning van Cyril binden en zelf met zijn koning achter de pionnen komen en deze opruimen. Ook deze partij ging helaas verloren. Hans van de Gevel op bord 6 speelde een gedegen partij en kwam in het eindspel niet ontkomen aan eeuwig schaak. Gelukkig zorgde hij voor nog een half punt waardoor we uiteindelijk met 5 tegen 1 verloren.


Zevenaar 3 – Rokade 3

Zevenaar 3 was dinsdag onze tegenstander en het viel niet mee. Johan Meulman en Jan Gottschal waren onze geheime wapens en namen de plaats in van Hans en Andre. De openingen waren rustig maar Jan kwam op bord 6 er niet lekker uit. Zijn tegenstander zette door en helaas moest hij al snel opgeven. Op bord 3 werd alles dicht gegooid en om 9 uur kwam Cyril al remise overeen. Op bord 4 kwam Johan kwaliteit en 2 pionnen achter waardoor het eindspel niet te redden viel. Geert kon op bord 1 ook niet meer halen dan een remise zodat we met 3-1 achter stonden. Gerard op bord 5 liet gelukkig zien wat je met een fraai eindspel kan bereiken en haalde het volle punt binnen. Toen de tegenstander van Leo op bord 2 in het eindspel promotie van een pion niet meer kon voorkomen haalde hij ook de winst binnen en bepaalde hij de eindstand op 3-3.

Een spannende en leuke avond.


Rokade 3 – Doesborgh 1

Op 25 januari ontvingen we Doesborgh 1 op bezoek. Gezellige maar geduchte tegenstanders. Op bord 1 kwam Geert na een onjuiste 11de zet in de problemen, werd onder druk gezet en kwam hier niet meer uit. Gelukkig was Leo op bord 3 goed op dreef en won overtuigend zodat het weer 1-1 stond. Gerard op bord 6 won ook gedecideerd. Hans stond op bord 5 een kwaliteit voor maar moest die na een vorkje vaneen paard weer inleveren. Hij hoopte in het eindspel nog remise te kunnen halen maar greep mis, verloor de dame en moest opgeven. Cyril op bord 4 zette de tegenstander zo onder druk dat deze een reeks fouten maakte en opgaf.

Op bord 2 was Andre in een heftige strijd gewikkeld. In de spannende slotfase kon zijn tegenstander uiteindelijk promotie niet meer voorkomen zodat hij ook won. De eindstand werd dus 4-2 in ons voordeel.


Kameleon 1 – Rokade 3

Op 5 december waren we uitgenodigd om te spelen tegen Kameleon 1. Hans van de Gevel viel in voor Cyril en we startten rustig. Helaas kwam Hans ter Horst niet goed uit de opening en stond hij snel 2 pionnen achter.

Gerard speelde gedegen evenals zijn tegenstander en kwamen al vroeg remise overeen. Hans Ter Horst kwam de slechte opening niet te boven en moest helaas opgeven. Hans van de Gevel daarentegen stond sterk en voor maar moest plotseling door een penning de dame ruilen voor een loper. Jammer van de stelling en de partij werd verloren. Geert kwam een belangrijke pion achter, dit werd door zijn tegenstander knap uitgespeeld en ook hij moest de partij opgeven. Leo stond een stuk achter maar had een ijzersterk loperpaar en een sterke dame. Dit wikkelde hij prachtig af en  won. De tegenstander van Andre had wel meer tijd verbruikt maar kon zijn stelling volledig afsluiten  waardoor uiteindelijk toch tot een gelijkspel werd besloten. Op pepernoten na hebben we niets cadeau gekregen maar het waren wel leuke partijen.


Rokade 3 – Lochem 1

Thuis tegen Lochem 1 zou een zware avond worden gelet op hun gemiddelde rating. Cyril op bord 5 ging vol in de aanval op de koningsvleugel en overleefde de tegenaanval maar op de andere borden ontwikkelde het spel zich rustiger. Hans kwam op bord 4 steeds meer in de verdrukking en moest opgeven. Ook Leo op bord 3 kon de druk niet keren en verloor maar Andre op bord 2 drukte door en won fraai. Cyril maakte een misstap en verloor alsnog zijn partij terwijl de tegenstander van Geert op bord 1 ook een misstap beging waardoor Geert won. Gerard op bord 6 hield de spanning erin maar zette zijn partij ook om in winst.

Met de eindstand van 3-3 tegen deze tegenstander mogen we tevreden zijn.
SEIZOEN 2016-2017 (2e klasse C)

(Rijntjes, Hahne, Demkes, Koster ©, Goossens, A. Eisink, Witteveen, Roodzant)


R1 donderdag 13-10-2016 Rokade 3- Rokade 2 → 2,5 – 5,5

R2 maandag 14-11-2016 De Toren 4 – Rokade 3 → 3,5 – 4,5

R3 donderdag 15-12-2016 Rokade 3 – Theothorne 1 → 4,5 - 3,5

R4 donderdag 12-01-2017 VDS 2 – Rokade 3 → 5-3

R5 donderdag 09-02-2017 Rokade 3 – Zutphen 2 → 2,5 – 5,5

R6 vrijdag 10-03-2017 Velp 2 – Rokade 3 → 3,5 – 4,5

R7 vrijdag 31-03-2017 Rokade 3 – ASV 7 slotronde bij ASV Arnhem → 1,5 – 5,5Rokade 3 – ASV 7

De uitslagen van gisteren waren dat Geert, Jan, Peter en Ruud verloren. Marinus heeft remise gespeeld en Tim heeft gewonnen.

Aangezien bij ASV ook een speler mistte werden 7 partijen geacht te zijn gespeeld waarvan 1 reglementair verloren.

Natuurlijk teleurstellend maar het viel me op dat zij de opstelling pas maakten toen wij onze opstelling hadden gegeven waarbij zij de beschikking hadden over de complete opdraai van de prestaties van ons team.

Je kan dan zo wel de tegenstander kiezen. Op zich een leuk idee.

Het verslag krijg je nog

Met vriendelijke groet,

GeertVelp 2 - Rokade 3

Velp 2 staat met 0 punten helemaal onderaan en moest winnen om degradatie te kunnen ontlopen. Met een gelijkspel was Rokade 3 niet meer in te halen door zowel Velp 2 als Theothorne 1. Helaas moest Rokade 3 het doen met een paar invallers. Onze captain Geert had familie-verplichtingen en had Ruud als plaatsvervangend captain aangesteld. Ook Andre zag geen kans terug te komen vanuit de wintersport, dus werden Willie en Dirk opgetrommeld om de laatste borden te bezetten. Zoals Rokade 3 al het hele seizoen zich weigert aan te passen aan de tegenstander, gebeurde het dit keer dus ook niet. Velp 2 kwam met de meest sterke opstelling opdagen; het zou een zware avond worden.......

Op bord 1 speelde Frank weer een grandioze avond. Zijn op papier sterkere tegenstander werd vakkundig van het bord gespeeld en de 0-1 was al voor 22.00 uur een feit. Ook Jan op bord 2 had een lastige tegenstander. Maar Jan liet zich niet gek maken en accepteerde na overleg met de captain het remiseaanbod. Zo snel goed resultaat op de hoge borden, dit ging een makkie worden of....... Tja, Marinus op bord 4 had het lastig tegen een jeugdspeler en Tim speelde op bord 3 ook al geen lekkere partij. Beide partijen gingen dan ook verloren en de stand was 2,5-1,5 voor Velp! Onze geweldige invaller Dirk op bord 8 bracht met een keurige overwinning de stand weer in evenwicht. Even later moest Willie op bord 7 ook al zijn meerdere erkennen in de Velpenaar en was de stand weer 3,5-2,5 in het voordeel van Velp. Peter op bord 6 speelde degelijk en mede door de angst van zijn tegenstander over de 1900+ rating, durfde die helemaal niets. Peter kwam een stuk voor en bracht de wedstrijd weer in evenwicht. Alles hing nu van de partij van Ruud op bord 5 af. Ruud was niet lekker uit de opening gekomen en stond onder druk op de damevleugel. Brutaal ging hij toen maar op de koningsvleugel met de pionnen naar voren. De tegenstander moest terug, maakte een foutje waardoor hij een pion verloor. In de eindfase bleef Ruud koel de druk erop houden en liet pionnen in staan. Ruud negeerde opmerkingen van “remise is genoeg” en ging door voor de eindzege. Door een onoverkomelijke matdreiging capituleerde de tegenstander met nog 3 minuten op de klok. De overwinning was binnen! Onze captain kan tevreden zijn. Bovendien is Velp 2 nu zo goed als zeker gedegradeerd, want in de slotronde brengt een met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, aanstaande nederlaag tegen Rokade 2 de genadeslag en kan Rokade 2 het kampioenschap vieren.


Rokade 3 – Zutphen 2

We ontvingen Zutphen 2 thuis. We waren gewaarschuwd want ze staan bovenaan in de poule. Al snel begon de strijd op de borden zich af te tekenen. Jan stond op bord 1 zwaar onder druk maar Peter op bord 7 had een loper voorsprong. De overige partijen waren zeker niet kansloos. Betrekkelijk snel achterelkaar moest Jan op bord 1 opgeven, Frank op bord 2 kon een aanval van de tegenpartij niet meer pareren en verloor, Marinus op bord 5 verslikte zich in een aanval en gaf op en op bord 6 worstelde Andre met een toren achterstand maar hield dit ook niet vol. Het gevolg was dat we met 4 tegen 0 achter stonden. Gelukkig rondde Peter zijn partij rustig af naar winst. Zelf had ik op de 37ste zet de winst laten lopen en moest genoegen nemen met remise. Dirk, onze invaller voor Ruud op bord 8, leek in een gelijkwaardige stelling op remise aan te sturen maar kon niet voorkomen dat de tegenpartij met dame en toren achter zijn linie kwam en dat werd voor hem helaas einde partij. Tim en zijn tegenstander op bord 4 hielden het lang vol. Zijn tegenstander bepleitte remise Tim zag in de tijdnoodfase mogelijkheden tot winst en zette dat in daden om door hem mat te zetten. 2,5 punt is niet teveel maar het waren wel leuke partijen.


VDS2 – Rokade 3

We arriveerden ruim voor de sneeuwbuien in Beekbergen bij VDS2 . Een gemoedelijke vereniging met een strikte wedstrijdleider. Na de start bleken de openingen die gekozen werden betrekkelijk aanvallend en dat gaf mooie open stellingen maar helaas ook onverwachte klappen . Onverstoorbare Frank, op bord 3, kwam snel in onhoudbare problemen en moest opgeven en ook Jan, op bord 4, kwam met een kaal middenveld eerder in een verloren positie dan zijn tegenstander en klokslag half elf keken we al tegen 2 onverwachte nullen van onze prima spelers aan. Peter had op bord 8 in een leeg centrum een vooruitstrevende pion overgehouden deze was voldoende voor de winst. Ruud kwam, op bord 5, terecht remise overeen met zijn tegenstander en Marinus had, op bord 6, ook een remise stelling. Hij bood remise aan maar dit werd geweigerd in de hoop op een foutje. Toen dit kwam moest Marinus ook opgeven. Geert op bord 2 speelde te behoudend, kwam daardoor telkens meer in de problemen en moest uiteindelijk ook opgeven. Inmiddels begon de tijd een rol te spelen bij de partijen en sleepte Andre op bord  7 een remise uit het vuur. Tim stond op bord 1 een toren voor maar had nauwelijks meer tijd. De extra 10 seconden per zet waren uiteindelijk voldoende om de tegenstander tot opgave te dwingen. We verloren met 5-3 maar de tegenstanders hebben hun uiterste best moeten doen om hun hogere rating waar te maken.


Rokade 3 – Theothorne 1

Donderdagavond speelden we thuis tegen Theothorne 1. In een gemoedelijke sfeer werd strijd geleverd en een eerste rondgang langs de borden liet zien dat we de openingen goed waren door gekomen. Omdat ook de tegenstanders geen fouten maakten ging alles gelijk op. Dit ging zo even door. Naast mij op bord 5 grompelde (een mengvorm van grommen en mompelen) Marinus al even en plotseling moest zijn tegenstander opgeven omdat deze een stuk achter en verloren stond. We stonden onverwacht voor en dit bleef zo. Jan haalde op bord 4 een gelijkmatige remise, bij Peter op bord 8 stond alles dicht getimmerd en werd het punt ook gedeeld, Frank op bord 2 en Ruud op bord 3 maakten ook prachtige remises en dus bleef onze tegenstander tegen een achterstand aan kijken.  Op bord 6 won Geert, volgens sommigen met geluk, en op bord 7 won Andre daarna met een mooi eindspel terecht zijn partij. Tim op bord 1 had helaas de winst laten glippen tegen de topper van de tegenpartij waarna zij ook een winstpartij haalden en waarschijnlijk niet helemaal teleurgesteld naar huis gingen. Glimlachend constateerden wij dat we ons waarschijnlijk toch wel in de poule zouden kunnen handhaven.


De Toren 4 – Rokade 3

Maandagavond waren we op bezoek bij De Toren Arnhem 4, een vriendelijke doch geduchte tegenstander. Marinus, op bord 6, werd al snel geconfronteerd met een felle aanval op zijn koningsvleugel maar dat kostte zijn jeugdige tegenpartij wel een stuk. Hierna moest Marinus zijn stelling weer op orde maken. Intussen was Ruud, door knap spel, 2 pionnen voor geraakt en kon hij de partij mooi afwikkelen naar winst. Frank had op bord 3 zijn tegenstander met dame en loper op de koning zo zwaar onder druk dat ook deze moest opgeven zodat het al 2-0 stond. Leo op bord 8 kwam voor onoplosbare problementoen zijn koning het moest opnemen tegen paard, toren en dame van de tegenpartij zodat zij ook een partij wonnen. Marinus won intussen zijn partij op een gedegen manier maar Jan op bord 2 kwam in de problemen. Zijn tegenstander had een agressievere stelling opgebouwd en, tegen zijn gewoonte in, moest Jan in hem, dit keer, zijn meerdere erkennen. Op bord 1 kon ik de tegenstander met eeuwig schaak remise af dwingen nadat zijn teamleider eerder hem niet toestond remise aan te bieden. Cyril, als invaller, had op bord 4, de pionnenstelling zo dicht geschoven dat beide partijen hier remise overeen moesten komen. Tim had op bord 7 ook knap een remise stelling en hoewel hij meer tijd had kon winst niet worden af gedwongen.

Rond middernacht vertrokken we tevreden en zijn we van de laatste plaats in de poule voorlopig af.Rokade 3 – Rokade 2

De tegenstanders, ons welbekend, werden van harte welkom geheten en de 
strijd ontbrandde direkt. De partijen leken aardig in evenwicht maar dit 
werd verstoord op bord 2 door Frank Roodzant die doordrukte bij Job en 
won. Job hoorde ik mompelen dat hij slecht geslapen had maar op deze 
manier wordt het niet beter. Onze vreugde werd weer getemperd doordat 
Marinus op bord 5 van Rob verloor. Op bord 4 werd de koningsvleugel van 
Peter zwaar onder vuur genomen door een loperpaar, de dame en een toren 
van Frank Halfwerk waarna hij uiteindelijk moest opgeven. Geert won op 
bord 6 van Han van de Laar omdat Han in de slotfase van een leuke partij 
een toren weggaf. Leo, die inviel voor Tim, liet zich op bord 8 
verschalken door Dirk die de druk op de koning sterk had opgevoerd. Op 
bord 3 speelde Jan een gedegen partij tegen Stephan die Stephan remise 
kon houden door eeuwig schaak . Op bord 7 leverde Andre een wanhopige 
strijd tegen oprukkende pionnen van Michael nadat een aanval van hem op 
de koningsvleugel niet had doorgeslagen. Of hij de winst had laten 
glippen werd niet duidelijk maar hij verloor. Op bord 1 streed Ruud 
tegen Han Schuurmans. In een gelijkl opgaande strijd kreeg Han een 
miniscuul voordeel dat door hem werd uitgebuit zodat ook deze strijd 
verloren werd.
Mooie wedstrijden maar helaas verloren met 2,5 tegen 5,5

___________________________________________________________________________________

SEIZOEN 2015-2016 (3e klasse G)


Speelschema Rokade 3 (Hahne, Koster (c), A. Eisink, Demkes, Witteveen en v.Noord)


R1: donderdag 15 oktober: Rokade 3 – ASV 11 → 3,5 – 2,5

R2: dinsdag 10 november: Doetinchem 2 – Rokade 3 → 1,5 – 4,5

R3: donderdag 10 december: Rokade 3 – Zevenaar 3 → 3,5 – 2,5

R4: vrijdag 15 januari: De Toren 6 – Rokade 3 → 4 – 2

R5: donderdag 25 februari: Rokade 3 – De Kameleon 1 → 4,5 – 1,5

R6: maandag 7 maart: Doesborgh 1 – Rokade 3 → 2-4

R7: vrijdag 15 april: slotronde bij De Toren (Arnhem) VRIJ


Rokade 3 wordt kampioen na overwinning op Doesborgh 1

Maandag kwamen we op tijd aan in Doesburg ( met Jan ben je altijd op tijd) met Luuk als vervanger voor Andre. Iedereen toch iets meer gespannen dan anders. De partijen begonnen rustig en als eerste meldde Luuk dat hij remise had gehaald, prachtig en toen Jan, op bord 2, daarna meldde dat hij remise had gespeeld met een tegenstander die een rating heeft van 1734 was de basis gelegd. Op bord 3 behaalde Geert de overwinning omdat zijn tegenstander zijn dame moest inleveren voor een toren en op bord 5 haalde Tim het volle punt binnen. Zijn loperpaar en dame waren zo sterk op de koningsvleugel dat zijn tegenstander moest opgeven. Op bord 1 speelde Leo tegen van Waardenburg want tot nu toe had hij steeds nipt van hem verloren. Hoewel Leo in staat was de spanning erin te houden bereikte hij een geweldige remise onder dreiging van eeuwig schaak. Op bord 4 speelde Marinus een gedegen partij. Hij had eerder remise aangeboden maar dit was afgeslagen. Inmiddels stond hij duidelijk sterker en was zijn tegenstander in tijdnood. Het remiseaanbod werd nu met beide handen aangegrepen. We hebben gewonnen met 4 tegen 2 en zijn daarmee kampioen van 3G. Tot onze eigen verbazing want we gaan voor plezier in het spelletje.

De uitslagen waren als volgt:

leo      -waardenburg        0,5  -0,5

jan     - steinhamer           0,5  -0,5

geert  - delleman              1    - 0

marinus- rienstra              0,5 - 0,5

tim     - ravensteijn           1    - 0

luuk   - okel                     0,5 - 0,5

Niemand heeft verloren en iedereen is dik tevreden

 GeertRokade 3 stunt alweer tegen De Kameleon 1

Donderdagavond ontvingen we De Kameleon 1, een op papier sterkere tegenstander, die bij een overwinning zou kunnen gaan voor het 

kampioenschap. We waren compleet en toen ik langs de borden liep zag ik een een groot aantal minder gebruikelijke openingen . Jan op bord 2 

stond snel een stuk voor maar zwak op de koningsvleugel. De tegenstander was onverbiddelijk en Jan moest vroeg opgeven. Op bord 5 kwam Marinus 2 

pionnen voor en wikkelde zijn partij rustig af naar winst. Bij de overige borden zag ik toen geen duidelijke winst of verliesposities maar 

Andre en Tim onderschatte ik want die bogen beide om naar winst. Leo, op bord 1, zag kans remise te maken al had zijn tegenstander een rating van 

1819 . Uiteindelijk kon ik op bord 3 nog de winst binnen halen omdat mijn tegenstander in tijdsnood kwam.

Door deze overwinning is het kampioenschap voor ons nog mogelijk.


Schaakles in Arnhem

Op vrijdagavond togen we met 2 invallers naar Arnhem en kwamen aan bij een school waar meerdere groepen kinderen schaakles kregen. Dat de jeugdafdeling meer dan 130 leden en een ledenstop heeft had al een waarschuwing moeten zijn maar we gingen rustig van start. Op bord 4 haalde Marinus al snel een goede remise. Op bord 6 kreeg invaller Dirk te maken met een verloren stelling en even later had invaller op bord 5 ook het nakijken. Gelukkig haalde Tim op bord 3 het volle punt binnen na wat wilde aanvallen van de tegenstander te hebben overleefd. Op bord 1 miste Geert een venijnige vorken wikkelde zijn tegenstander zijn stelling mooi af naar winst. Verlies was daarmee een feit. Leo hield het op bord 2 het langste vol maar kon zijn stelling niet afwikkelen naar winst en nam genoegen met remise toen beide partijen bijna door de tijd waren. Een mooie en gezellige avond maar met winst was het nog mooier geweest.


Weer een overwinning!

We ontvingen Zevenaar 3 in onze nieuwe samenstelling omdat Tim de plaats van Hans heeft ingenomen. De avond begon voorspoedig. Jan speelde een gedegen partij en bood zijn tegenstander genadig remise aan wat gretig werd geaccepteerd. Het enthousiasme van de tegenstander van Marinus verminderde geleidelijk toen bleek dat Marinus door zijn veldoverwicht de koning van de tegenstander kon isoleren en de druk zo hoog opvoerde dat deze opgaf. Al in een vroeg stadium had Tim de dame van van zijn tegenstander prachtig veroverd omdat deze zich volledig had laten inbouwen. Rustig werd de partij naar het einde afgewikkeld en ik zag zijn tegenstander pas weer lachen nadat deze zijn partij had opgegeven. Geert rokeerde niet en kon de druk op de koningsvleugel zo hoog opvoeren dat zijn tegenstander, vlak voor deze mat ging, opgaf. Leo en Andre hadden het lastig en stonden positioneel iets minder. Hun tegenstanders maakten geen fouten en ondanks hun heldhaftig verzet moesten ze toch opgeven. Voor de omstanders waren dit ook mooie partijen maar Leo vindt: "voor een mooie partij moet je winnen". Omdat we met 3,5 tegen 2,5 hebben gewonnen was het dus een mooie avond.

 Onverwacht zeer succesvol tegen Doetinchem 2

Rokade 3 moest door ziekte en en andere bezigheden op 10 november  tegen Doetinchem 2 aantreden met 3 invallers namelijk Tim Witteveen, Gerard Wolters en Peter Rijntjes. Peter schoof zijn pionnen aan de koningszijde massaal naar voren en nadat hij 2 toren, een loper en zijn dame in stelling had gebracht rolde hij vakkundig zijn tegenstander op. Na dit eerste punt kwam ook Leo, middels vrijpionnen en een vork , vlot tot winst. Gerard speelde een gedegen partij maar had de pech dat zijn tegenstander dat ook deed zodat tot remise moest worden besloten. Marinus was weer eens ouderwets op dreef, kreeg op de damevleugel de pionnen in een mooie stand, won wat pionnen, douwde door en won de partij overtuigend. Geert kwam niet mooi uit de opening en dat bleef hem de hele partij achtervolgen. Uiteindelijk was zijn paard vastgelopen en zou hij een vrijpion niet meer kunnen tegenhouden zodat hij moest opgeven. Tim zag in een spannende partij en bij een lastige stelling  dat zijn tegenstander niet meer weg kon met de dame die daardoor een prooi werd van zijn paard. Terecht gaf zijn tegenstander op. Overrompeld en verbluft bleven de tegenstanders achter. Een stand van 4,5 tegen 1,5 is prachtig en mede te danken aan de invallers waarvoor hartelijk dank


Zwaar bevochte overwinning op ASV 11
Donderdag 15 oktober trad Rokade 3 aan tegen de op papier zwakste tegenstander in de poule. Helaas moest de captain (Hans ter Horst) zijn team in de steek laten wegens een opname in het ziekenhuis. Iedereen wenst Hans van harte beterschap en hopen dat hij spoedig weer terug is om zijn team op het rechte pad te krijgen/houden. Als vervanger werd Gerard opgetrommeld en Ruud en Gert-Jan zorgde voor wat psychische steun aan het team.
Gerard kwam wat later binnen en om dat te compenseren deed hij als eerste de stukken in het doosje. Gerard is duidelijk te licht voor de derde klasse. We stonden 0-1 achter! Gelukkig maakte Andre aan bord 4 de stand weer gelijk met een degelijke overwinning. Er leekt geen vuiltje aan de lucht totdat Marinus begon te knoeien aan bord 3. Wat gemopper en we keken weer tegen een achterstand aan! Leo had op bord 6 een pion meer, maar het leek remise te worden. De tegenstander liep echter met zijn koning de verkeerde kant op (een zogenaamde Homo-koning) en werd tussen de pionnetjes met de toren mat gezet. Joepie, het was weer in evenwicht.
Geert stond op bord 2 duidelijk beter tegen de enige dame van die avond en Jan leek op bord 1 een remise te behalen. Inderdaad deed Jan dat en alles hing van Geert af. Bij de stand van 2,5-2,5 was de uitslag van de partij van Geert gelijk aan de uitslag van de wedstrijd. Het werd een foutenfestival. De tegenstander was bijna door de klok en speelde heel snel. Geert ging onnodig mee in dit tempo en zag zelfs een keer dat hij de toren kon slaan, over het hoofd. Aan het einde miste de tegenstander nog een torenoffer met remise tot gevolg. Er was ook nog wat stres en onduidelijkheid over wel of niet moeten schrijven: kortom een hele hectische partij waarbij uiteindelijk Geert toch nog aan het langste eind trok en een pionnetje naar de overkant kreeg.
Rokade is gewaarschuwd voor het niveau in deze poule!


SEIZOEN 2014-2015 (3e klasse F)


Speelschema Rokade 3 (L. Eisink, ter Horst, Goossens (c), Houben, G. Wolters en vd Gevel)


R1: donderdag 16/10 Rokade 3 – Rokade 2 ---> 2,5 – 3,5

R2: maandag 10/11 Voorst 3 – Rokade 3 ---> 4,5 – 1,5

R3: donderdag 11/12 Rokade 3 – Aalten ---> 3 – 3

R4: maandag 12/1 Doesborgh – Rokade 3 → 5 – 1

R5: woensdag 11/2 Groenlo – Rokade 3 → 1,5 – 4,5

R6: donderdag 12/3 Rokade 3 – Kameleon → 3 – 3

R7: maandag 20/4 te Voorst slotronde Zevenaar 3 – Rokade 3 → 3 - 3


De slotronde In Voorst tegen Zevenaar 3

Rokade 3 moest het opnemen tegen Zevenaar 3 die al veilig waren. Rokade 3 was nog niet helemaal veilig, er was nog een theoretische kans op degraderen. Groenlo zou dan moeten winnen van Kameleon en Aalten zou moeten winnen van Voorst 3. De bordpunten zouden dan de doorslag geven. Indien er door Rokade 3 tenminste 1,5 bordpunt gehaald zou worden zouden we in geen enkele situatie degraderen. Zevenaar trad aan in de sterkste opstelling met slechts een kleine verrassing, Willy Veldkamp speelde weer eens mee.

Frank zat aan bord 1 en liet eindelijk een keer zien waarom hij de titel Kampioen van Neede draagt. In slechts 12 zetten had hij zijn tegenstander te pakken. Een zeer goede prestatie en dat gaat wat beloven volgend seizoen, Frank is warm. Op bord 3 speelde Luuk en hij stond een pion voor. Na kort overleg met de captain werd daar besloten tot een remise zodat Rokade 3 zijn benodigde 1,5 bordpunt binnen had. Nu konden we vrijuit spelen, alle druk was weg.

Leo speelde een solide partij aan bord 2 en deze eindigde in remise. Bij een stand van 2-1 voor Rokade hing zelfs winst in de lucht. Hans ter Horst stond goed op bord 6, Gerard stond redelijk op 5 en Ruud stond een pion voor op bord 4.

Toen Hans echter een schaakje gaf met zijn toren op een veld dat bewaakt werd door een loper, die sneaky in een hoekje stond, kantelde de partij en werd het 2-2. Toen bij Ruud de partij volledig vastliep en strandde in een remise, besloot Gerard om ook maar de punten te delen en stond er een 3-3 eindresultaat.

Aalten speelde sterk tegen Voorst 3 en won. Hierdoor speelde Aalten zich veilig. Omdat Groenlo kansloos ten onder ging tegen Kameleon, haalde Voorst 3 opgelucht adem. Groenlo degradeert.Rokade 3 speelt gelijk tegen De Kameleon

Donderdag 12 maart trad Rokade 3 in 't Zwaantje aan tegen De Kameleon uit Terborg. Terborg staat derde in de poule en kan geen kampioen meer worden en ook is het onmogelijk voor hun om te degraderen. Zij kunnen vrijuit spelen en zich spreekwoordelijk alleen druk maken om de baard van de keizer.

Hoe anders is deze wedstrijd voor Rokade 3. Na de winst van Groenlo op Voorst in deze speelronde, is er ineens nog een reële kans op de degradatie. Het zou lekker zijn om toch een matchpunt te pakken, zodat de slotronde met vertrouwen tegemoet gezien kan worden.

Op bord 1 speelde invaller Frank Roodzant die schaakvereniging Neede ontgroeit was en nu zijn kunsten in het Lichtenvoordse wil gaan vertonen. Na een evenwichtig begin moest hij toch zijn meerdere erkennen nadat zijn tegenstander niet in zijn doorzichtige val was getrapt. Op bord 2 speelde onze solide aanwinst Geert Koster. Helaas was hij net niet solide genoeg om iemand van 150 ratingpunten meer op gelijke hoogte te houden. Rokade stond 0-2 achter.

Op bord 3 wilde Luuk Eisink zijn licht betere stelling “verzilveren” door remise aan te bieden. Na overleg met de Captain werd Luuk gevraagd toch vooral door te spelen gezien de achterstand. Op bord 6 speelde onze topscoorder Hans ter Horst. Zijn rol van favoriet bracht hem niet van de wijs en hij kwam snel een loper voor. Na een rustig eindspel werd de achterstand teruggebracht naar 1-2. Kort daarna wist Gerard Wolters op bord 5 zijn partij tegen de laagste rating van Kameleon te winnen en was de stand weer gelijk. Er kwam van de Rokade het strategische aanbod om de overige 2 partijen in remise om te zetten en zo op 3-3 te eindigen. Echter de tegenstander van Luuk had inmiddels de stelling in zijn voordeel weten om te zetten zodat hier geen remise meer werd geaccepteerd. Hij maakte het inderdaad af en het was 2-3. De laatste partij op bord 4 stond licht in het voordeel van Ruud Goossens, maar was nog lang niet beslist. Ruud blufte en trok met zijn pionnen brutaal naar voren. De tegenstander reageerde niet helemaal juist en kwam bovendien in tijdsnood. Nog voordat de stelling volledig beslist was, gaf de tegenstander op. De 3-3 was een feit!


Rokade 3 verslaat Groenlo

Er was enige muiterij ontstaan over de inzet van de spelersbus. Gerard die toch uit Mariënvelde moest komen wilde wel rijden maar kon geen 6 man vervoeren. Omdat het gerucht ging dat de spelersbus de oorzaak was van de slechte resultaten bij de uitwedstrijden, werd de proef op de som genomen. Luuk ging rijden en Gerard haalde Hans in Lievelde op. Zouden we echt betere resultaten halen. De spelers waren in elk geval niet wagenziek.

In Groenlo aangekomen kregen we het prettige nieuws dat hun ster-speler Veerkamp helaas verhinderd was. Hij moest een uitwedstrijd darten....Is dit een teken dat hij het zinkende schip niet meer steunt? Wij hadden de tactiek van 3 punten op de onderste borden en op de bovenste een halfje. Na ruim een uur kwam Luuk zich melden bij de captain: hij stond veel beter tegen Post. Moest hij een remise aanbieden? Nee, natuurlijk niet: afmaken! En zo gebeurde het dat op bord 1 de eerste winstpartij werd aangetekend. Daarna was Leo op bord 4 aan de beurt met een degelijke overwinning tegen Dokic die zich al vanaf de derde zet aankondigde. Gerard zat op bord 5 te prutsen, gaf zijn veel betere stelling weg maar Kamperman was mentaal aangeslagen. Zoals wij weten is Gerard op zijn best als hij achter staat. En ja, ineens was daar mat. Kamperman geloofde het niet en heeft wel een paar minuten zitten kijken voordat hij het bevestigde. Een gelijkspel was nu zeker, maar winst hing in de lucht. Hans ter Horst op bord 6 speelde het heel kalm uit tegen Oonk. Toen Oonk opgaf vroeg Hans naar de stand, want hij had er helemaal niets van meegekregen. 4-0, voor wie vroeg de winnaar?

Geert deed aan bord 2 waarvoor hij gekomen was. Een remise tegen Nijhof. Gewoon degelijk schaken zoals we van Geert gewend zijn. Zijn 4e remise in 4 partijen werd een feit. Aan bord 3 zat Ruud nog steeds te zwoegen. Een kwaliteit achter en ook heel veel minuten achter. Rob Dijkstra wilde perse doorspelen en zat te zoeken naar de opening in het eindspel. Met nog een paar minuten op de klok gaf Ruud zijn paard weg...... De eer was gered voor Groenlo en zo hoort het ook. Deed Ruud het expres? We zullen het nooit weten.Koploper is een maatje te groot voor Rokade 3

We vertrokken maandag met de spelersbus naar Doesburg met 2 invallers. Leo verving Luuk die zich alleen de eerste ronde heeft laten zien en belooft heeft om de laatste ronde in Voorst wel te spelen om zo de OSBO-boete te voorkomen. Gert Nijnehuis verving Hans vd Gevel die de voorkeur gaf aan sterretjes kijken, maar ik geloof dat Gert ook sterretjes gezien heeft ;-)

Aangekomen in de kille ouderensoos kregen we de mededeling dat er een afzegging was bij Doesborgh en dat ze nog niet wisten wie aan bord 6 zou spelen, maar de vier sterke spelers van hun waren voor het eerst alle 4 van de partij. Dit was de eerste tegenvaller. Er werd een lid vanuit hun interne competitie getrokken en deze moest aan bord 6 tegenover Hans t Horst gaan zitten en we konden beginnen. Onze strategie werkte, want Arjen Houben die geofferd was aan bord 1, verloor heel snel in de opening al een stuk en dan met 400 ratingpunten verschil is het snel uit. Ook Gert aan bord 3 had weinig in te brengen. Een verrassingszet zat er dit keer niet in en Gert was de 2e die de stukken in het doosje kon doen. Ruud stond op bord 4 helemaal in de verdrukking en dacht met een loperoffer uit de problemen te komen en zelfs de toren van de tegenstander te kunnen winnen. Hoe anders is de werkelijkheid als je een penning over het hoofd ziet. Toen de rook was opgetrokken miste Ruud 2 stukken tegen 2 pionnen en het vervolg laat zich raden. Leo speelde een moedige partij op bord 2 en vocht voor een remise. Het liep uit op een pionneneindspel en daar is Leo soms goed in. Aan bord 4 gaf de vriendelijke Gerard een paard weg en daarmee zijn gewonnen stelling. De tegenstander pakte het cadeautje dankbaar aan en Gerard ging maar naar buiten om te roken. Bij de 4-0 achterstand gingen de andere partijen om de baard van de keizer. Leo kon geen remise forceren doordat zijn tegenstander het slim uitspeelde. Hans ter Horst die tegen de invaller op bord 6 een dame tegen 2 lichte stukken voor stond kon het pas echt uitspelen toen zijn tegenstander een foutieve vork met het paard gaf en hierdoor dit paard weggaf. Hans had eigenlijk deze avond de meer problemen met de klok die af en toe haperde, dan met zijn tegenstander. De eer was gered, maar we hebben Rokade 2 niet in een fauteuil naar het kampioenschap kunnen zetten; ze zullen het zelf moeten doen.


Eerste matchpunt wordt binnengehaald

Donderdag 11 december kwam Aalten op bezoek in Lichtenvoorde om de competitiewedstrijd tegen het derde team van Rokade te spelen. Rokade 3 speelde met 2 invallers en was hierdoor licht verzwakt. Op bord 6 speelde Hans van de Gevel tegen een sterke invaller bij Aalten. De hele wedstrijd liep hij achter de feiten aan en hij verloor deze partij. Aan bord 5 speelde Leo van Noord tegen een zwakkere tegenstander, maar eentje die alle stukken snel afruilde en op deze manier een remise forceerde. Toen Geert Koster aan bord 4 ook remise speelde was de stand 2-1 in het voordeel van Aalten. Het moest dus aan de hoge borden gebeuren. Op bord 1 stond Ruud Goossens behoorlijk onder druk maar kwam met een verrassende zet ineens in het voordeel, hetgeen nog eens verkeerd beoordeeld werd door de tegenstander. Enkele zetten later gaf hij dan ook op en was de stand weer in evenwicht. Hans ter Horst aan bord 3 speelde zijn eindspel prima uit en zowaar stond Rokade 3-2 voor! Helaas wist Gerard Wolters aan bord 2 geen remise te forceren waardoor Aalten toch nog langszij kwam. Vooraf wel een uitslag waarvoor getekend zou worden, maar er had meer in gezeten.


Nu al het degradatiespook uit de kast?

Maandag 10 november was het zover. Rokade 3 moest aantreden in de 3e klasse tegen de op papier zwakste tegenstander uit de poule: Voorst 3. Na de minimale nederlaag in de vorige ronde werd deze wedstrijd met enig opportunisme tegemoet gezien. De sfeer in de spelersbus was prima en de chauffeur had teamgeest gekweekt door te dreigen met een voetreis naar Lichtenvoorde indien spelers hun eigen belang voor lieten gaan op het teambelang.

Na de hartelijke ontvangst in Voorst werd begonnen aan de match. In eerste instantie ging het op alle borden gelijk op. Iedereen kwam goed uit de opening met hier en daar zelfs een positioneel betere stelling.

Aan bord 6 had Geert Koster een stuk geofferd en was er een enorme druk op de koning van de tegenstander. Echter het kon steeds net verdedigd worden en werd er besloten tot een remise. Aan bord 5 speelde Arjen Houben een solide partij, echter zijn tegenstander voerde de druk steeds meer op en uiteindelijk brak hij door Arjen zijn verdediging. Toen Arjen mat stond keek hij nog een paar minuten of er echt geen uitweg meer was, maar bij mat is die er niet. We stonden 1,5-0,5 achter! Toen kwam Leo van Noord aan bord 2 met het schokkende nieuws dat hij in een betere stelling een vork over het hoofd had gezien en had moeten opgeven. We stonden 2,5-0,5 achter! Voorst 3 bood remise aan op de andere 3 borden, maar deze werden afgeslagen want Rokade 3 moest ze alle 3 winnen om de wedstrijd te kunnen winnen. Op het 4e bord schoof de tegenstander van Ruud Goossens de stelling helemaal dicht en was een remise het resultaat. Met een achterstand van 3-1 was alleen nog een gelijkspel het hoogst haalbare. Weer een strategische remise aanbod maar weer afgeslagen. Luuk Eisink aan bord 1 stond beter en leek te gaan winnen, maar als je in de slotfase een toren weggeeft wordt dit wel heel lastig. Ook deze partij werd verloren en daarmee ook de wedstrijd. Hans ter Horst aan bord 3 accepteerde de remise zodat we met de staart tussen de benen konden vertrekken. Een 4,5-1,5 nederlaag tegen de degradatiekandidaat is niet hoopgevend voor de resterende wedstrijden. Gelukkig had onze teamcaptain niet gedreigd met opstappen bij een nederlaag zoals weleens gedaan wordt door (bonds)coaches. We zullen moeten stunten tegen de betere teams om klassebehoud te kunnen realiseren.


Rokade 3 verliest nipt van Rokade 2

Donderdag 16 oktober was de opening van het externe schaakseizoen in de 3e klasse van de Oostelijke Schaakbond. Het 2e en 3e team van Rokade zitten in dezelfde poule samen met o.a. Aalten en Groenlo. Om competitievervalsing uit te sluiten wordt het seizoen begonnen met de onderlinge wedstrijd van de teams van Rokade. Het op papier veel sterkere 2e team had opvallend veel moeite met het 3e team dat ook nog met 2 invallers speelde.

In het begin was er een snelle overwinning van het 2e team op het 2e bord: Han vd Laar won eenvoudig van Arjen Houben. Eenzelfde beeld op het 4e bord waar Michael Broertjes van Hans vd Gevel won. Na een puntendeling op het 1e bord tussen Jan Hahne en Ruud Goossens en op het 6e bord tussen Marinus Demkes en Geert Koster was de stand 3-1 in het voordeel van het tweede team. Op het 5e bord speelde André Eisink tegen Gert Nijenhuis. André miste een geniepig zetje van Gert en tegen de verhouding in won Gert waardoor de spanning terug was: 3-2.

Aan het derde bord werd de partij tussen Gerard Wolters en Tim Witteveen gekenmerkt door blunders. In eerste instantie leek Tim te winnen, maar Gerard strafte de overmoed van Tim af en leek af te steven op een overwinning. Maar ook Gerard miste de scherpte (zag zelfs een mat in 1 over het hoofd) en gaf met zinloze zetten de partij uit handen. Onder tijdsdruk werd door de heren besloten om er remise van te maken waardoor Rokade 2 met 3½-2½ won van Rokade 3. SEIZOEN 2013-2014 (4e klasse)


Speelschema Rokade 3 (Demkes, ter Horst, Wolters, vd Gevel, v Zwam en Broertjes)


R1: donderdag 24 okt. Rokade 3 – Groenlo ---> 2-4

R2: dinsdag 12 nov. Doetinchem 3 – Rokade 3 -----> 5-1

R3: dinsdag 17 dec. Theothorne 2 (Dieren) – Rokade 3 ----> 2 – 4

R4: Rokade 3 is vrij

R5: woensdag 12 feb. Groenlo – Rokade 3

R6: donderdag 13 maart Rokade 3 – Doetinchem 3

R7: donderdag 10 april slotronde te Lichtenvoorde Rokade 3 – Theothorne 2


Theotorne 2 tegen rokade 3

 

Een tumultueus begin en een chaotisch eind !!

 

Zo kun je kort de 3e ronde van Rokade 3 omschrijven.

Na diverse afzeggingen en een dertig tal mailverkeer tussen de competitieleiders en ook de hoge baas van de OSBO dhr Blom kwam nog wat vragen stellen ( zonder overig sancties op te leggen ) ,

zijn we afgelopen Dinsdag 17-12-2013 met een 5 tal naar Dieren vertrokken voor de 3r ronde.

In Dieren aangekomen kwamen we voor de verassing dat Dieren dacht dat we op 7 januari zouden spelen tegen hen. en dat we misschien onverrichte zaken naar huis toe konden keren.

na wat discussie over en weer , konden ze toch een team opstellen om ons niet met lege handen naar huis te sturen.

Omdat we met Rokade met 5 man waren stonden we dus al met 1-0 achter ! Hoe dit op te lossen dacht ik.

er een paar nachten over na gedacht te hebben kwam ik met deze fantasie opstelling op de proppen.

Bord 1 wou ik offeren , door mezelf op bord 1 te zetten .

bord 2 wou ik vrij laten

bord 3 zou Andre Eisink spelen

Bord 4  Marinus Demkes

Bord 5 Hans van de Gevel

bord 6 Henk Kuik

maar dit alles ging niet door , de wedstrijdleider van Dieren ging hier niet mee akkoord en ze snapten het ook niet dat we een bord mochten vrij laten en zo een goede speler van hen te ontlopen.

ging na wat gezeur over en weer niet door en hebben we allen doorgeschoven . alleen marinus nu op bord 2 gezet.

hehe eindelijk gingen we schaken.

marinus was de eerste speler die al snel klaar was , na een goede opening en wat gerommel in het middenspel , maakte Marinus een paar kleine foutjes die hem na wat afruilen 2 torens en wat pionnen opleverede en de tegenstander had nog een dame met wat pionnen in het spel . ik dacht nog kansen te zien of met marinus zijn kwaliteit zeker een remise te kunnen houden, maar even later gaf Marinus op.

dus 2-0 achter.

op bord 3 was Andre Eisink ook snel klaar, de tegenstander had eigenlijk van het begin geen kans, en liep met de zet meer averij op, het tegenpunt was binnen 2-1 voor dieren.

op dat moment stond Henk Kuik op bord 5 in evenwicht met zijn tegenstander, met een betere positie van zijn stukken gaf ik Henk de beste kansen, maar zou nog wel even duren zo te zien.

Ik zelf op bord 1 stond achter met een 1 pion , kwam slecht uit mijn favoriet opening en de tegenstander kon mijn rokade verhinderen, ik gaf mezelf niet veel kansen omdat de druk er bij mij wel hoog opzat.

Ondertussen kreeg hans van de Gevel een Remis aanbod. dat hij wou accepteren , gelukkig werd er nu wel overlegt , en ik gaf hem de opdracht om te wachten, hans had immer een ruim tijdsvoordeel van ca 25 min. een remise zou gezien mijn wankelende stelling op Bord 1 geen gelijkspel of overwinning op leveren.

ik zette namelijk in op een 3-3 gelijkspel op het eind !

Maar Hans kennend was er van wachten geen sprake , hij schaakte er lustig op los, zette zelfs zijn toren nog in op een diagonaal van een loper en er was een licht kwaliteits verlies aan hans zijn zijde, echter de tegenstander verloor het oog op de klok.

In plaat van 8 minuten had hij nog maar 8 seconden op de klok tegen de 25 minuten van Hans, en ging dus door de tijd heen.

de tegenstander was er niet mee eens en er was weer een flinke discussie aan het rond gaande waar menigeen zich mee bemoeide .  na ferme taal van Marinus en wat tegenstanders gaf de wedstrijdleider na wat rekenformules ons het gelijk.

het 2e punt was binnen , stand 2-2

niet veel later was het 2-3 in ons voordeel na de winst van Henk kuik, hij wist zijn betere positie ( met een doorgebroken pion ) om te zetten in winst.

Tsakka eindelijk  niet verloren .

het was nu zeer onrustig in de zaal , op bord 1 kwam ik in een steeds beter positiespel terecht, mijn tegenstander kon zijn pion winst niet om te zetten in daadkrachtige aanvallen.

ik bood hem een remise aan met nog 3 minuten op klok voor mij en 2 minuten voor mijn tegenstander , hij was verward, en wist niet precies de stand op dat moment en wou het bijna accepteren.

todat hem gauw werd ingefluisterd dat hij moest doorspelen.

toen werd het een  een soort snelschaak partij, wat mij wel ligt, het duurde ook niet lang meer voordat hij in mij loperoffer toehapte , en ik hem mat kon zetten.

 

de 1e overwinning is een feit , we winnen met 2-4 met 5 man een knappe prestatie en we zijn eindelijk van die hatelijke 0 af.

 

dit smaakt naar meer.

 

met vriendelijke groet

Uw captain van het 3e  Gerard
Rokade 3 vs Groenlo

 

Op papier zouden we met een minimaal verschil moeten winnen, maar hoe anders kan het keren.

Vol goede moed en met de bijbehorende adrenaline . nervositeit begonnen we aan de klus tegen Groenlo.

 

De opstelling :

Marines op bord 1 moet tegen zijn op papier betere tegenstander Veerkamp ( rating 1714 ) , Marinus met zwart altijd sterk, haalde al gauw de eerste remise binnen.

Michael Broertjes op bord 2 met wit speelde een sterke partij,  hij gaf een kwaliteit offer om een betere stelling te krijgen wat ook leek te gaan lukken, helaas kon zijn tegenstander Dijkstra ( rating 1685 ) nog net de druk weerleggen waarna broertjes een langzame dood stierf.

Ik zelf zat op bord 3 tegen de heer Nijhof ( rating 1580 ) , was vol vertrouwen, ik zag  een kans om een pion te pakken , maar bleek echter een val te zijn, wat me mijn lopen kostte .

Gedegen spel en met aftrek schaak trok hij de partij in zijn voordeel.

Wij stonde achter met 2,5-1/2

Gert Nijenhuis was onze invaller op bord 4 , met zijn jarenlange ervaring en diverse onthouden stellingen van afgelopen jaren , speelde hij beheerst  met wit een sterke partij.

Het duurde dan ook niet lang voor dat Gert op voordeel kwam te staan tegen zijn tegenstander Post ( rating 1486 ).

Een scherp eindspel wat nog even dreigde mis te gaan voor Gert, maar toch trok het punt naar zicht toe enigste winst van rokade , klasse Gert.

Op bord 5 mocht Hans van de Gevel aantreden tegen de uit Kroatië gekochte  Dokic ( rating 1258 ) was een lastige avond voor Hans, maar hij vocht voor wat hij waard was.

Helaas ging ook Hans ten onder aan de druk van deze partij. Jammer.

Felix van Zwam trok goed van leer tegen de Kamperman ( Rating 1309 ) kwam met een mooi veldspel in een betere positie ( naar mijn inzicht dan ) even later beklonken ze een remise , wat niet was overlegt met de captain.

 

Resultaat was dus ontgoochelt rokade verliest met 2-4 van Groenlo

 

Aankomende wedstrijd alles uit de kast halen om van Doetinchem te winnen .